Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Rekordáron keltek el II. Miklós orosz cár levelei

Az aláírással ellátott, kiadatlan levelek az 1918-ban kivégzett uralkodó első világháborúval kapcsolatos gondolatait és hadserege felett érzett mély aggodalmát tükrözik.
Rekordnak számító 120 ezer svájci frankot - 27,9 millió forintnyi összeget - fizetett egy Monacóban élő orosz műgyűjtő II. Miklós cár (1868-1918) négy, az első világháború során írt leveléért.

Az írásokat a néhai cár kilencven esztendős másodfokú unokatestvére, Nicolas Romanov bocsátotta árverésre. "Óriási örömet jelent számomra annak a tudata, hogy a levelek egyetlen licitálóhoz kerültek, aki ráadásul rajong a történelemért. Az a tény pedig, hogy az illető orosz, még inkább elégedetté tesz" - húzta alá nyilatkozatában az egykori orosz cári család tagja, aki jelenleg Svájcban él.

II. Miklós (1868-1918)
II. Miklós (1868-1918)

Az árverést lebonyolító Hotel des Ventes Geneve aukciós ház szerint az aláírással ellátott, kiadatlan levelek a cár háborúval kapcsolatos gondolatait és hadserege felett érzett mély aggodalmát tükrözik. "Mindegyik darab a II. Miklós által írt levelek esetében rekordnak számító áron cserélt gazdát" - húzta alá az aukciós ház, hozzátéve, hogy az iratok új tulajdonosa egy Monacóban élő orosz műgyűjtő, aki nagy számú császári fényképre és Miklós nagyherceg katonai sisakjára is szert tett a liciten.

A nagyjából 1,3 millió franknyi (303,2 millió forint) nettó összbevétellel zárult árverésen többek között Fabergé-ezüstkészletekre és az orosz cári családról - elsősorban Alekszej cárevicsről, II. Miklós egyetlen fiáról - készített fényképekre lehetett licitálni.

A cári családot 1918-ban a bolsevikok kivégezték Jekatyerinburgban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy tegzeslégy lett az év rovara Németországban

A jelentéktelen kinézetű, szürkésbarna színű tegzeslégy, a Rhyacophila fasciata az összes európai… Tovább olvasom