Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 21°C Még több cikk.

Reménnyel kecsegtet az ausztrál koalákat sújtó klamídia elleni vakcina

A bakteriális megbetegedés mára megtizedelte az őshonos erszényeseket, amelyek egyre nagyobb fenyegetésnek vannak kitéve.
Ausztrál kutatók sikerrel teszteltek egy oltóanyagot, amelyet a vadon élő koalák klamídiától való megóvására fejlesztettek ki.

A bakteriális megbetegedés mára megtizedelte az őshonos erszényeseket, amelyek egyre nagyobb fenyegetésnek vannak kitéve. A queenslandi University of the Sunshine Coast mikrobiológusainak reményei szerint az öt év alatt kifejlesztett és sikerrel tesztelt vakcinával meg lehet óvni a megmaradt populáció egy részét.

Az elmúlt évtizedben Ausztrália bizonyos területein 80 százalékkal csökkent a koalák száma. A becslések szerint mára mindössze 43 ezer példány maradt a vadonban. A koalákat sújtó baktériumfertőzés vakságot, terméketlenséget és halált is okozhat. A teszt során a kutatók harminc állatot oltottak be és ugyanennyi példányt vontak be a kontrollcsoportba.

Később mind a hatvan állatra rádió-adóvevős nyakörvet erősítettek, hogy nyomon követhessék őket a Brisbane-től északra található Moreton-öbölnél lévő természetes élőhelyükön. A harminc beoltott állat között voltak fertőzöttek, egészségesek, és olyanok is, amelyek már mutatták a betegség tüneteit, például szemfertőzést.

A kutatók szerint a szemfertőzéstől szenvedő koalák esetében nyolcból hét példánynál javulást eredményezett az oltóanyag. A beoltatlan csoport szemfertőzéses koaláinál azonban hatból négy példány állapota tovább romlott. A szakemberek azt is megfigyelték, hogy a fertőzött koaláknál nem fejlődött ki teljesen a betegség, miután beoltották őket.

Az ausztrál kormány a sérülékeny fajok közé sorolta be a koalákat, mivel számuk jelentősen visszaesett élőhelyük zsugorodása, a betegség és egyéb tényezők miatt. A programban részt vevő Peter Timms professzor "rendkívül ígéretesnek nevezte" az eredményeket és elmondta, hogy a klamídia az egyik legfőbb oka a koalapopuláció hanyatlásának, ezért elsődleges feladata a betegség megfékezése.

A kutatók célja, hogy a fertőzés szempontjából legkockázatosabb területeken folytassák az oltóanyag tesztelését - adta hírül a BBC News.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az elmúlt 24 év legnagyobb napfoltját észlelték

Az elmúlt 24 év legnagyobb napfoltját észlelték a NASA csillagászai, a képződmény a Jupiterrel… Tovább olvasom