Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Rendben átrepülte az Arab-tengert a napenergia hajtotta repülőgép

A napelemes jármű 16 óra alatt tette meg az 1465 kilométeres utat, amely valószínűleg rekordhosszúságú a kizárólag napenergiával működő repülőgépek történetében.

Rendben megtette világkörüli útja második szakaszát is az Arab-tenger fölött a napenergia hajtotta Solar Impulse 2 (SI2) repülőgép, amely kedden késő este érkezett meg Ománból az indiai Ahmadábádba.

A napelemes jármű 16 óra alatt tette meg az 1465 kilométeres utat, amely valószínűleg rekordhosszúságú a kizárólag napenergiával működő repülőgépek történetében. Helyi idő szerint este 10 órakor, vagyis több órával naplemente után szállt le az ahmadábádi repülőtéren.

A földkörüli út második szakaszán a projekt atyja, a pszichiáter képzettségű 57 éves svájci extrémsportoló, a Földet egy hőlégballonnal már 1999-ben megkerülő Bertrand Piccard vezette a gépet, amelyet az első, Abu-Dzabi és az ománi Maszkat közti szakaszon váltótársa, a 62 éves André Boschberg egykori svájci vadászpilóta kormányzott hétfőn.

A repülő anyagának egy része Ahmadábádban készült, ezért is esett a választás a virágzó Gudzsarát állam legnagyobb, ötmillió lakosú városára, gazdasági fellegvárára az első indiai állomásként.

A jelenlegi indiai miniszterelnök, Narendra Modi hosszú éveken át volt Gudzsarát főminisztere, és ebbéli minőségében nagyon sokat tett a napenergia hasznosításáért, Indiában sehol másutt nem üzemel annyi napkollektor, mint ott. Borschberg Ahmadábádban elismerően nyilatkozott az állam gazdasági teljesítményéről.

Az SI2 várhatóan két nap múlva indul tovább Váránászi (korábbi nevén Benáresz) észak-indiai hindu szent városba.

Az együléses, karbonszálas Solar Impulse 2 szárnyainak fesztávolsága 72 méter, vagyis több, mint egy Boeing 747-esé, ám súlya csak 2300 kilogramm. 17 248 napcellájának köszönhetően akár öt napot és öt éjszakát is egyfolytában képes a levegőben tölteni.

A pilóták vállalkozásukkal, amelyhez Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is gratulált és sok szerencsét kívánt, a megújuló energiaforrásoknak akarnak hírverést csapni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

600 millió éves szivacs kövületére bukkantak

Az apró, két-három köbmilliméteres kövületet Kínában találták. Tovább olvasom