Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Ritka, ˝fej nélküli˝ katicát fedeztek fel Montanában

"Fej nélküli" katicabogarat fedeztek fel az amerikai Montanában, az új nemzetségbe tartozó rovar torkába csúsztatja fejét.
Ross Winton 2009-ben a Montanai Állami Egyetem végzős rovartanász (entomológus) hallgatójaként egy homokdűnében ejtette csapdába a rovart. Először azt hitte, hogy egy hangya darabjait találta meg, de aztán észrevette, hogy olyan rovart lát, amely képes elrejteni a fejét, nagyon hasonlóan ahhoz, ahogyan egy teknős bújik el páncéljában.

Ekkor döntött úgy, hogy elküldi a felfedezett teremtményt ausztrál kutatóknak, akik a rovarok ezen csoportjának szakértői. A fej nélküli katicabogarat így hivatalosan is leírták a Systemic Entomology című, szakmailag lektorált rovartani szakfolyóirat legutóbbi számában.

A kutatók szerint a világos rozsdabarna, tűfejnyi nagyságú katicabogárnak eddig mindössze két példányát gyűjtötték be, egy hímet Montanában és egy nőstény egyedet Idahóban, így ez a legritkább faj az Egyesült Államokban élő állatfajok közül.

A szokások szerint egy új fajt a hím egyed alapján írnak le, a faj nevét is e szerint adják, így a névadás joga ezúttal Wintont illette meg. Ő egykori rovartan professzoráról, a Montanai Állami Egyetem entomológusáról, Michael Ivie-ről nevezte el az új fajt, így Allenius iviei lett az új katicabogárfaj tudományos elnevezése. A rovar köznapi nevének a Winton katicabogarát javasolják a szakmabeliek.

Ivie azt hangsúlyozta, hogy nem csupán egy nagyon ritka új bogárfajt fedeztek fel, hanem egyúttal a rovarok ritka új nemzetségét is. A bogarat színe és mérete is igen hasonlatossá teszi a homokszemcsékhez, így nem meglepő, hogy csak most bukkantak rá. Azt még nem tudják a szakemberek, hogy a levéltetvekkel táplálkozó katicabogár miért csúsztatja be a fejét a teste középső szakaszában található csőbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az elhízás elleni oltás egéren már működik

Gyorsan és jelentős mértékben lefogytak két egymást követő oltás hatására a túlságosan sokat evő és… Tovább olvasom