Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Robotika, kriptográfia, szenzorhálózatok - Matematikai tehetséggondozó nyári tábor

Robotika, kriptográfia, szenzorhálózatok - a matematikus és informatikus palánták rögtön felkapják a fejüket ezekre a szavakra. Az MTI-Press tudósítója a veszprémi Pannon Egyetem nyári tehetséggondozó táborában járt.
Robotika, kriptográfia, szenzorhálózatok - nem biztos, hogy az átlagos olvasó figyelmét megragadják ezek a kifejezések, de a matematikus és informatikus palánták rögtön felkapják a fejüket: izgalmas témák, amelyekben nemcsak elmerülhetnek, de ha tehetségük elegendőnek bizonyul hozzá, a hozzájuk kapcsolódó kutatásokban is részt vehetnek. Az MTI-Press tudósítója a veszprémi Pannon Egyetem nyári tehetséggondozó táborában járt.

- A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara a minőségi oktatás jegyében egyedülálló, többszintű tehetséggondozó rendszert működtet - húzta alá Piglerné dr. Lakner Rozália, a kar dékánja. Tájékoztatása szerint tehetséggondozó programot kínálnak középiskolásoknak a 2001-ben alapított Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskolában, amelyet azzal a céllal hoztak létre, hogy elősegítsék a matematikai és a műszaki pályára készülő diákok tehetségének kibontakoztatását.

A veszprémi és szolnoki központtal rendelkező képzés az ország minden tájáról vonzza a matematika iránt érdeklődőket: mintegy 200 diák kapcsolódott be a foglalkozásokba ebben a tanévben is, köztük az ország legjobbjai. A diákok egy tanévben öt hétvégén vehetnek részt az a kar által nyújtott tehetséggondozásban.

- Azok a középiskolások, akik az Erdős-iskolából jelentkeznek az egyetemre, automatikusan felvételt nyernek a tehetséggondozó programba is - közölte a dékán. - A középiskolásokon kívül természetesen a kiemelkedő eredményt elérő egyetemisták is jelentkezhetnek. A műszaki informatikai karra magas pontszámmal felvételt nyert hallgatók, valamint az első évben kiváló eredményt elérő diákok lehetnek a program részesei.

A kezdeményezés lényege, hogy a legtehetségesebbek tanulmányaik mellett fiatal kutatók vagy fejlesztők lehetnek a karon. Magas felvételi pontszám
A tehetséggondozó program része a nyári tábor, ahol idén több mint húsz diák ismerkedett meg beiratkozás előtt a karral és vett részt érdekes feladatok megoldásában. Közülük kilencen kezdik meg most egyetemi tanulmányaikat, tizenhárman a középiskolás tehetséggondozásban vesznek részt: ők az Erdős Iskola természettudományok és informatika iránt érdeklődő diákjai.

- Magas felvételi pontszámuk garantálta az elsőéveseknek az intézménybe való bejutást, amúgy a kar a felvételi eredmények alapján az országos rangsorok élén foglal helyet - hangsúlyozta Piglerné dr. Lakner Rozália.

A mérnök informatikus alapszakra évek óta a legmagasabb pontszámmal lehet bekerülni, így volt ez idén is, így a tehetséggondozó programba a szokásosnál is több jelentkező közül válogathatta.
- Azok lettek a szerencsés kiválasztottak, akik felvételi pontszáma meghaladta a 420 pontot - mondta jogos büszkeséggel a dékán, aki szerint a nyári tábor azért hasznos, mert a középiskolások betekintést nyernek az egyetemi életbe, az első évesek pedig belekóstolhatnak a kar működésébe, még mielőtt tanulmányaikat megkezdenék.

Hegyháti Máté PhD-hallgató, a tábor koordinátora már az első, öt évvel ezelőtt megrendezett tábor szervezésében is részt vett. Közlése szerint igyekeznek minden évben olyan témákat kitalálni, amelyek felkeltik a diákok érdeklődését. Idén a Műszaki Informatikai Karon működő kutatók és a Fasori Tehetséggondozó Program felsőbb éves hallgatói tartottak előadásokat kriptográfia, robotika és szenzorhálózatok témakörben. Szó volt a térhatású grafika és a lineáris algebra kapcsolatáról is, vagyis olyan területekről, amelyek ma a matematika és társszakmái legizgalmasabb kérdései.

Az egyhetes program alatt a táborozók megismerhették a kar által kínált kutatási-fejlesztési lehetőségeket, valamint az egyetemi életet és annak színtereit. A szakmai előadások és gyakorlatok között közösségépítő programokon vehettek részt, a város és a környék nevezetességeihez, a Balatonhoz is ellátogattak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A földi élővilág össztömege egyharmaddal kisebb, mint feltételezték

Az élővilág össztömege egyharmaddal kisebb a Földön, mint eddig feltételezték - derítették ki német… Tovább olvasom