Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Sáskaraj pusztít Izraelben pészah előtt

A rovarok Egyiptomból sodródtak át, félelmet keltve a helyi lakosságban, hogy a zsidó húsvét előtt bibliai méretű sáskajárás zúdulhat az országra.
Több ezres sáskaraj pusztít Izraelben: a növények zöld leveleivel táplálkozó rovarok Egyiptomból sodródtak át, félelmet keltve a helyi lakosságban, hogy a zsidó húsvét (pészah) előtt bibliai méretű sáskajárás zúdulhat az országra.

A mezőgazdasági minisztérium szóvivője közölte, hogy repülőgépeket küldtek ki, amelyek rovarirtó szert permeteztek a sáskákra. A tárca rendkívüli telefonvonalat hozott létre a segélykérelmek fogadására, egyszersmind felkérte a lakosságot, hogy azonnal jelezzék, ha újabb rajokat észlelnek.

A mai zsidó hagyományban a pészah az Egyiptomból való kivonulás emléknapja. A Biblia szerint az Úr nyolcadik csapásként sáskajárással fenyegette meg az egyiptomi fáraót, ha nem szabadítja fel a zsidó rabszolgákat, és nem engedi el a zsidó népet. Mivel a fáraó nem engedelmeskedett, a sáskák elárasztották Egyiptom földjét.

Az idei zsidó húsvét március 25-én kezdődik.

A Tel-Avivi Egyetem állattani tanszékének a vezetője elmagyarázta, hogy a sáskák általában az uralkodó széljárást követik, a most észlelt rajt is keleti irányba fújó szél sodorta át Egyiptomból.

Legutóbb 2004-ben volt jelentősebb sáskajárás Izraelben, akkor nagy területeken pusztítottak a szárnyas rovarok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

160 éve mutatták be Verdi Traviatáját

Giuseppe Verdi remekműve ifj. Alexandre Dumas legnépszerűbb műve, A kaméliás hölgy alapján készült. Tovább olvasom