Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 13°C Még több cikk.

Sérti az emberi méltóságot a berlini Tegel börtön

A berlini alkotmánybíróság helyt adott egy egykori rab alkotmányos panaszának, miszerint túl kis méretű cellában helyezték el a berlini Tegel börtönben – írja a Berliner Kurier című német lap.
A bíróság azzal indokolta szerdai döntését, hogy a felperes emberi méltóságát sértette, hogy kereken három hónapig egy olyan 5,25 négyzetméteres cellában kellett laknia, ahol nem volt elválasztott mosdóhelyiség. Ráadásul nem közölték vele, hogy előreláthatólag mikor fogják „ebből a túl kicsi és túl kevés mozgási lehetőséget biztosító cellából áthelyezni".

Az államnak a büntetés-végrehajtásban is eleget kellene tennie kötelességének, hogy tiszteli és védi az emberi méltóságot – tette hozzá a bíróság az indokláshoz. Annak megítéléséhez, hogy ez a konkrét eset valóban alkotmánysértő-e, olyan körülményeket vizsgáltak meg, mint a cella mérete, az egészségügyi rendszer felépítése és a fogvatartás idejének hossza.

Egy pillantás a Tegel börtön I épületének egyik apró cellájába.
Egy pillantás a Tegel börtön I épületének egyik apró cellájába.

Berlin igazságügyi szenátora, Gisela von der Aue üdvözölte az alkotmánybíróság döntését, még ha ez a berlini igazságszolgáltatást „jelentős gyakorlati problémák elé is állítja". A férfi rabok megfelelő elhelyezése várhatóan csak 2012-ben, a berlin-großbeereni Heidering börtön felépülésével valósulhat meg – mondta von der Aue.

Az ítélet megerősítette a szenátornő álláspontját, miszerint a lehető leggyorsabban fel kell építeni az új büntetésvégrehajtási intézetet, „megteremtve ezzel a korszerű büntetésvégrehajtás építészeti feltételeit" – mondta a szenátornő. Addig is a szabadidő változtatásával és egy új elhelyezési rendszerrel javítanák a fogvatartás körülményeit.

Klaus Lederer baloldali jogi szakértő „következetesnek" nevezte a döntést, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a großbeereni modern börtönnek minél hamarabb el kell készülnie.

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2009. november 06. 23:46
    „Párás szemekkel olvasom, hogy rohadék bűnözőknek nem megfelelő az adóeurókból fenntartott szoba. Mingyá megsajnálom még jobban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsz éve omlott le a berlini fal

Húsz éve, 1989. november 9-én leomlott a berlini fal, amely évtizedekig jelképe volt a második… Tovább olvasom