Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Sikerült törölni egerek agyából rossz emlékeiket

Izraeli kutatók kitörölték egerek agyából traumatikus emlékeiket optogenetikai eszközökkel, amelyek fény segítségével teszik lehetővé agysejtek működtetését vagy kikapcsolását - írta az izraeli Háárec című lap hétfőn.
A Jeruzsálemi Héber Egyetemen az Inbál Gosen kutatónő vezetésével zajló kísérletekben először megtanították félni az egereket, amikor egy adott környezetben enyhe áramütéssel fájdalmat okoztak nekik. Ezzel elérték, hogy abban a környezetben az egerek rosszul érezzék magukat. Később az egerek agyának az emlékezésért felelős részébe egy különleges fehérjét juttattak egy ártalmatlan vírus segítségével, majd a fényérzékennyé tett sejteket megvilágították. Megfigyelték, hogy a fény hatására az egerek elveszítették előzőleg kialakított traumatikus emlékeiket.

A kísérlet eredményeit embereknél egyelőre nem lehet alkalmazni, mert még nem lehet tudni, hogy a vírusok felhasználása elég biztonságos-e azok esetlegesen évek múltával jelentkező hosszú távú hatásai miatt.

Az izraeli tudós az amerikai Stanford egyetemen dolgozó Karl Deisseroth laboratóriumával együttműködésben végezte kísérleteit. Deisseroth dolgozta ki az agy bizonyos sejtjeinek ki- vagy bekapcsolását lehetővé tevő, optogenetikainak elnevezett módszert.

Olvasóink írták

  • 2. _csutak_ 2013. június 17. 21:28
    „Én azért Egér Pajtival elbeszélgetnék erről!
    Ugyanis nem csak az agy hordozza az emlékeket, hanem (http://www.science.org/) sejtszinten is hordozzuk őket.”
  • 1. Agyalapi 2013. június 17. 14:44
    „Magyar emberekéből nem lehetne törölni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy-Kálózy Eszter és a kedvelt színházi hagyományok

Nagy-Kálózy Eszter júliustól a Nemzeti Színházban folytatja a munkát. Szívét melengető darabokban fog játszani. Interjú. Tovább olvasom