Délmagyar logó

2017. 01. 25. szerda - Pál -4°C | 1°C Még több cikk.

Sírrablók bukkantak rá a szenzációs leletre

A sírrablók fegyverekkel védték az Asszuánnál talált, kotrógépekkel feltárt sziklasírokat, amelyeket a hatóságnak erőszakkal sikerült visszaszerezni tőlük.
A 18. dinasztiából fennmaradt, remek állapotban megőrződött négy sziklasírra bukkantak sírrablók Egyiptomban a Nílus nyugati partján, Asszuánnál.

A lelet igazán szenzációs, mivel ebből a korszakból eddig nem találtak asszuáni sírokat - mondta el Cornelius von Pilgrim, az óegyiptomi építészeti és régészeti örökséget kutató svájci intézet igazgatója.

A négy sír egyikében temették el Usert, aki III. Amenhotep fáraó (Kr.e. 1379-1340) uralkodása alatt Elephantiné sziget helytartója volt.

Sajnálatos módon az egyik közeli falu lakói kotrógépekkel tárták fel a sírokat, ami miatt megsérültek bizonyos előépítmények - mondta el a régész.

A sírrablók a különlegesen jó állapotban megmaradt falfestményekkel rendelkező sziklasírokat 2013 májusában fedezték fel, majd fegyverekkel védték. Az egyiptomi régészeti hivatalnak csak az elmúlt héten sikerült erőszakkal visszaszereznie a területet.

Hoszni Mubarak elnök 2011-es bukása óta drámai mértékben megszaporodott a sírok fosztogatása Egyiptomban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy éve egyetlen orrszarvút sem öltek meg Nepálban

Az orvvadászok elleni harc azonban még távolról sem ért véget, 350 vadorzó továbbra is szökésben van. Tovább olvasom