Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Sötét anyagra utaló jeleket talált az AMS űrdetektor

Ez a láthatatlan anyag a világegyetem több mint 25 százalékát tölti ki.
A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén működő Alfa mágneses spektrométer (AMS) mérései alapján a tudósok az első jelentős utalást találtak a rejtélyes sötét anyag létezésére, ez a láthatatlan anyag a világegyetem több mint 25 százalékát tölti ki.

Samuel Ting, Nobel-díjas részecskefizikus, a Massachussettsi Műszaki Egyetem (MIT) professzora és kutatócsoportja a kétmilliárd dolláros űrdetektorral több milliárd kozmikus sugarat regisztrálva pozitronok többletét észlelte a világűrben, amelyek minden irányból "záporoznak" a Földre.

A 2011 májusában a Nemzetközi Űrállomásra juttatott részecskefizikai kutatóeszköz a kozmikus sugárzás mérésével kutat a sötét anyag és az antianyag után. A berendezés kifejlesztését és megépítését az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) végezte Samuel Ting javaslatára.

A CERN genfi kutatóközpontjában szerda este tartott előadásában Ting bejelentette, hogy a nemzetközi kutatócsoport tagjai észlelték a sötét anyag által hagyott első lehetséges fizikai nyomot, a kozmikus sugárzás mérési adatait elemezve.

Működésének első 18 hónapjában az AMS 30 milliárd kozmikus sugarat regisztrált, köztük 400 ezer pozitront (az elektron antirészecskéje) - ez sokkal pontosabb adatokkal szolgál a tudósok számára, mint bármilyen Földön végzett kísérlet.

A következő hónapokban a CERN által épített űrdetektor "képes lesz perdöntően megmondani nekünk, hogy ezek a pozitronok a sötét anyag jelei, vagy más forrásból származnak" - hangoztatta Ting professzor.

Ting lehetségesnek nevezte, hogy az észlelt pozitronok pulzárokból, gyorsan forgó neutroncsillagokból érkeznek.

Napjaink fizikájának egyik legfontosabb rejtélye a sötét anyag jelenléte. A sötét anyagot gyakran nevezik az univerzumban lévő több millió galaxis "építészének", mert gravitációja alakítja ezeket a galaxisokat. A sötét anyag jelenlétére a szakemberek egyebek között a galaxisok forgási görbéjének a megfigyeléséből következtethetnek.

Mindeddig azonban sikertelennek bizonyultak azok a Földön, és mélyen a föld alatt végzett kísérletek, amelyek a sötét anyag konkrét bizonyítékát keresték. "Ez egy 80 éves detektív történet, de közel járunk a végéhez. Az AMS-től kapott adatok további elemzése lezárhatja a történetet - hangoztatta Michael Tunes, a Chicagói Egyetem fizikusa.

A nemzetközi kutatócsoport a Physical Review Letters szakfolyóiratban tette közzé tanulmányát az Alfa mágneses spektrométer kutatásainak első eredményeiről.

Olvasóink írták

  • 1. _csutak_ 2013. április 05. 11:31
    „A kormánynál kellene kutakodniuk sötétség ügyben!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csaknem 19 ezer euróért árvereztek el egy szövetdarabot XVI. Lajos vérével

Csaknem 19 ezer euróért (több mint 5,6 millió forintért) kelt el szerdán Párizsban a Hotel Drouot… Tovább olvasom