Délmagyar logó

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 20°C | 29°C Még több cikk.

Srebrenica - a gonosz győzelme

1995. július 11. és 18. között szervezetten gyilkoltak le és temettek tömegsírba a szerbek több mint 8000 muzulmán férfit és fiút a boszniai Srebrenicában. A fegyvertelen áldozatok életkora 8 és 85 év között volt. Eddig 6414 áldozatot azonosítottak. Valószínűleg idén, a mészárlás 15. évfordulóján rendezik az utolsó nagy újratemetést. Várhatóan most 600–800 áldozatot helyeznek örök nyugalomra. A népirtás főbűnöse, Ratko Mladics ma is szökésben van.
A II. világháború utáni legszörnyűbb népirtás története 1992-ben kezdődött. Ekkor már súlyos harcok folytak Boszniában a szerb alakulatok és a bosnyák kormányerők között. A 9000 lakosú, Szegedtől légvonalban mindössze 250 kilométerre található Srebrenica stratégiai jelentőséggel bírt a szerbek számára. E terület ellenőrzése volt a kulcsa annak, hogy homogén politikai entitást hozzanak létre Boszniában. A szerbek egyértelmű célja volt a muzulmánok elűzése Srebrenicából és környékéről.

A szülők szeme láttára ölték meg a gyerekeket

A harcban folyamatosan zsugorodott a srebrenicai enklávé, a környékbeli muzulmán települések sorra elestek, a menekültek Srebrenicában zsúfolódtak össze, számuk megközelítette a 60 ezret. 1993 márciusában Srebrenica elestétől tartva az ENSZ békefenntartóinak parancsnoka, Philippe Morillon az ENSZ által védett övezetté nyilvánította Srebrenicát. 1993 áprilisában mintegy 800 holland kéksisakos érkezett a kelet-boszniai városba. Ezzel egyidejűleg a szerbek mintegy 6000 katonával körbevették a védett övezetet, lerombolták a vízműveket, megakadályozták az élelmiszerek és gyógyszerek bejutását.

Branjevói tömegsír, ahonnan Srebrenicából menekült muzulmán férfiak holtteste került elő. Soknak hátra volt kötve a keze és be volt kötve a szeme.
Branjevói tömegsír, ahonnan Srebrenicából menekült muzulmán férfiak holtteste került elő. Soknak hátra volt kötve a keze és be volt kötve a szeme.

Drazen Erdemovic ma már védett tanú, Beara és Krstic börtönben ül, Mladic szökésben, fejére 1 millió euró vérdíjat tűztek ki

A boszniai Tuzlában 1971-ben horvát anyától és szerb apától született Drazen Erdemovicot (képünkön) az emberiség ellen elkövetett bűntettekkel vádolták, mert 1995. július 16-án a branjevói mezőgazdasági farmon részt vett 1200 srebrenicai muszlim férfi és fiú tömeges legyilkolásában. A vizsgálat és a per folyamán ismételten tanújelét adta annak, hogy lelkifurdalást érez az elkövetett bűn miatt. Azt mondta, kényszerítették arra, hogy lőjön, a parancsnoka halállal fenyegette, ha nem teszi.

Drazen Erdemovic
Drazen Erdemovic

Először 10 év börtönre ítélték, ezt azonban a fellebbezés után 5 évre csökkentették, mert a bíróság elfogadta, hogy Erdemovic szélsőséges kényszer alatt cselekedett. Tanúként szerepelt a Kristic-perben. Ma már szabadlábon van, és a védett tanú státusát élvezi. Ljubisa Beara ezredest, a boszniai szerb hadsereg biztonsági főnökét életfogytiglani börtönbüntetésre, Radislav Krstic tábornokot, a Drina Hadtest parancsnokát 46 év börtönbüntetésre ítélte a Hágai Nemzetközi Törvényszék. A népirtás főbűnöse, Ratko Mladic tábornok, a boszniai szerb hadsereg parancsnoka ma is szökésben van. Fejére 1 millió euró – 280 millió forint – vérdíjat tűztek ki.

Az amerikai légierő ejtőernyőn dobált le élelmiszert és gyógyszert a biztonsági zónába, amely ellen 1995 áprilisában átfogó támadást indítottak a szerbek. A holland békefenntartók parancsnoka, Thomas Karremans hiába kérte a NATO-parancsnokságot, hogy intézzenek légi csapásokat a szerb állásokra.

A népirtás főbűnöse, Ratko Mladic tábornok, a boszniai szerb hadsereg parancsnoka ma is szökésben van. Fejére 1 millió euró – 280 millió forint – vérdíjat tűztek ki.
A népirtás főbűnöse, Ratko Mladic tábornok, a boszniai szerb hadsereg parancsnoka ma is szökésben van. Fejére 1 millió euró – 280 millió forint – vérdíjat tűztek ki.
Ratko Mladic, a boszniai szerb hadsereg parancsnoka július 11-én, délután negyed 5-kor bevonult Srebrenicába, ahonnan a kora délutáni óráktól tömegével menekültek a pánikba esett bosnyákok. Délután 3-kor 13 ezer muzulmán, zömmel gyerekek, nők és öregek indultak el Srebrenicából a 3 kilométerre lévő Potocariba. Estére több tízezer bosnyák menekült gyűlt össze a holland békefenntartók katonai bázisán. A tábor azonban gyorsan megtelt, mintegy 20 ezer ember kinnrekedt, akik ellen hajtóvadászatot indítottak a szerbek; sok embert megkínoztak, kivégeztek az éjszaka folyamán. A túlélők elmondása szerint a szülők szeme láttára ölték meg a gyerekeket. Sokan felakasztották magukat, mintsem végig kelljen szenvedniük, hogy levágják az orrukat, ajkukat, fülüket.

Saját vizeletüket is megitták

„Már reggel kilenc múlt, amikor Drazen Erdemovic az egységével együtt a branjevói mezőgazdasági farmhoz érkezett. Amikor aznap korán felszedték őket a vlasenicai körletben, nem mondták meg, mi lesz a dolguk. Pedig egységük rendszerint világos utasításokat kapott, például aknákat kellett lerakniuk az ellenség területén, és mindig jó előre értesítették őket. Ezt az akciót azonban különös titokzatosság lengte körül. Drazen mindössze annyit tudott, hogy rengeteg pisztolyhoz és gépfegyverhez való lőszert visznek magukkal."

Srebrenica feladásánál a szerbek és a holland kéksisakosok alkujának része volt, hogy a civil lakosság sértetlenül távozhat, ezért buszkaravánokat rendeltek a helyszínre, hogy azokon szállítsák el őket. Ám a szerbek a városon kívüli ellenőrző pontokon leszállították a férfiakat és a fiúkat. A foglyokat ezután csoportokba terelték, és a környék kiürített iskoláiban és mezőgazdasági raktáraiban helyezték el őket.

Emberi maradványok egy Srebrenicához közeli tömegsírban.
Emberi maradványok egy Srebrenicához közeli tömegsírban.

A zsúfoltság és a hőség miatt rettenetesen szenvedtek a foglyok, akik közül néhányan még a saját vizeletüket is megitták. Emellett el kellett viselniük rabtartóik megaláztatásait is, akik szerb dalokat énekeltettek velük, és gyalázták a vallásukat.

A pilicai kultúrház nagytermében közel 500 civilt végeztek ki lőfegyverekkel és a vetítőlyukon bedobált kézigránátokkal a szerbek. A lövés- és vérnyomok láthatók a falakon. Sokan a színpad alatt keres
A pilicai kultúrház nagytermében közel 500 civilt végeztek ki lőfegyverekkel és a vetítőlyukon bedobált kézigránátokkal a szerbek. A lövés- és vérnyomok láthatók a falakon. Sokan a színpad alatt kerestek menedéket, de senki nem élte túl a mészárlást.

A hágai törvényszék 2014-ben befejezi a munkáját

Budapesten nemrégiben zárult a Közép-Európai Egyetem Archívumában az a kiállítás, amely a srebrenicai mészárlásnak állított emléket. Szilágyi Csaba, a kiállítás kurátora elmondta: idén vált világossá, hogy a Hágai Nemzetközi Törvényszék, amelyet azért hoztak létre, hogy vizsgálja a délszláv háborúban elkövetett bűncselekményeket, 2014-ben befejezi munkáját. Ez azt jelenti, hogy aki 2010 végéig nem kerül a bíróság elé, az valószínűleg már nem is fog.

„Egy busz közeledett. Drazen Erdemovic látta rajta a nagybetűs Centotrans feliratot, és az elöl ülő néhány katonát. A busz a főépület előtt állt meg, tizenöt méterre tőlük. Két katona kinyitotta a hátsó ajtót. Megjelent egy férfi. Drazen számára abban a pillanatban világossá vált, mi lesz a dolguk. A férfi magas volt és nagyon sovány. Drazen nem tudta megállapítani az életkorát, mert a férfi szemét egy mocskos ronggyal bekötötték. Verejtékfoltos kék ing volt rajta, fehér csíkos nadrág és tornacipő. A kezét hátul összekötötték. A parancsnokuk közölte, hogy további buszok érkeznek srebrenicai civilekkel. Az egységüknek kell kivégeznie őket."

„Még 3500 csomagot kell elintéznem"

Lehallgatott beszélgetés Ljubisa Beara ezredes (Ljubo, B), a boszniai szerb hadsereg biztonsági főnöke és Radislav Kristic tábornok (Krle, K), a Drina Hadtest parancsnoka között 1995. július 14-én.

B: Krle, nem tudom, mihez kezdjek.
K: Ljubo, vidd a belügyes fiúkat.
B: Nem, ők nem hajlandók erre. Már beszéltem velük. Nincs más megoldás, csak Indjic 15–30 embere. 13-án kellett volna megérkezniük, de nincsenek itt.

Ljubisa Beara ezredes (szemüvegben) és Radislav Krstic tábornok. A boszniai szerb hadsereg biztonsági főnökét életfogytiglani, a Drina Hadtest parancsnokát 46 év börtönbüntetésre ítélte a Hágai Nemze
Ljubisa Beara ezredes (szemüveges) és Radislav Krstic tábornok. A boszniai szerb hadsereg biztonsági főnökét életfogytiglani, a Drina Hadtest parancsnokát 46 év börtönbüntetésre ítélte a Hágai Nemzetközi Törvényszék.

K: Ljubo, érts meg engem is, ti jól kicsesztetek velem.
B: Értem én. De te meg azt értsd meg, hogy ha ezzel végeztünk volna, akkor most nem lenne miről vitatkoznunk.
K: Bassza meg, most majd én viszem el a balhét.
B: Nem tudom, mit tegyünk. Komolyan mondom Krle. Még 3500 csomagot kell elintéznem, és képtelen vagyok megcsinálni.
K: Megnézem, mit tehetek.

Srebrenica - Alma Ferovic dala

„Brano Gojkovic megparancsolta a katonáknak, hogy sorakozzanak fel a foglyok mögött, azoknak pedig, hogy térdeljenek le. Drazen Erdemovic elfoglalta a helyét a szakasza végén. Első áldozata szürke trikót viselt. Becsukta a szemét, próbált megnyugodni. De nem tétlenkedhetett, az újabb foglyok már ott voltak előtte. Az egyik felkiáltott: „Basszátok meg a..." – de nem maradt ideje befejezni a mondatot, mire az újabb tűzparancs elhangzott. Drazen gondolkodás nélkül tüzelt két-három percenként.

Muzulmán asszonyok az eltűnt és meggyilkolt bosnyák férfiak fényképéből összeállított fal előtt
Muzulmán asszonyok az eltűnt és meggyilkolt bosnyák férfiak fényképéből összeállított fal előtt.

Csak arra emlékszik, hogy igyekezett nem fiatalokat, hanem inkább öregeket célba venni. Amikor célba vette az egyikük tarkóját, áruló foltot vett észre a nadrágja hátulján. Egy nedvességfoltot, amely egyre nagyobb lett. Meghallotta a tűzparancsot, és ismét tüzelt. A férfi összeesett, és Drazen látta, hogy még él, és még mindig vizel félelmében."

Hallotta a fiú hangját, aki az anyját szólította

Nem harcban elesettekről van itt szó – mondta Clifford Smith, a Hágai Nemzetközi Törvényszék bűnügyi nyomozója –, mert a védelem úgy hangozna, hogy „háború volt, tömegsírba temettük őket". De aztán szép lassan kiderült, milyen korúak is voltak, fiatalok és öregek, a kezük összekötve, olykor a hátuk mögött, vagy a lábuk volt összekötözve. Nem katonák voltak... Közvetlen közelről lőtték őket fejbe, a seb széle meg van pörkölődve – mondta a bűnügyi nyomozó az egyik hágai perben.

Koporsók. A már azonosított áldozatokat újratemetik Srebrenicában.
Koporsók. A már azonosított áldozatokat újratemetik Srebrenicában.

„Egy fiú szállt le az egyik buszról. Nem kötötték be a szemét, és Drazen jól látta az arcát, noha megfogadta, hogy nem néz a foglyok szemébe, mert akkor nehezebb lelőni őket. A fiú 15 éves lehetett, vagy még annyi sem. Amikor a foglyok letérdeltek, közvetlenül a tűzparancs elhangzása előtt Drazen meghallotta a fiú hangját. „Édesanyám – suttogta –, édesanyám." Hallott már aznap foglyokat az életükért könyörögni, felnőtt embereket gyermekként sírni, hallotta, ahogy pénzt, autót vagy akár házat ígértek az életükért a katonáknak. Sokan átkozódtak, néhányan zokogtak. Ez a fiú azonban csak az anyját szólította, ahogy a gyerekek szokták, ha rosszat álmodtak, és azt szeretnék, hogy az anyjuk a homlokukra tegye a kezét."

(A dőlt betűs részek Slavenka Drakulic A légynek sem ártanának című könyvéből származnak, további forrás: a Közép-Európai Egyetem Archívumában kiállított dokumentumok)

* * *

Az alábbi filmek 2005 nyarán kerültek nyilvánosságra. Az amatőr videókat a Skorpiók elnevezésű szerb szabadcsapat egyik tagja készítette hat meggyötört muzulmán férfiról 1995. július 17-én a boszniai Trnova mellett. A felvételeket készítő azon bosszankodik, hogy kifogyóban van az elem. A megrázó filmeken az is hallatszik, ahogy a Skorpiók kinevetik a lassan botorkáló áldozataikat, majd azon gúnyolódnak, hogy egyikük összevizelte magát a félelemtől.

Hol sírjaik domborulnak… Muzulmán temető Srebrenicában.
Hol sírjaik domborulnak… Muzulmán temető Srebrenicában.

Az egyik áldozat vizet kér, de nem adnak neki. A srebrenicai tömegmészárlás túlélői mesélték: volt aki csak egy pohár vizet kért, mielőtt kivégzik, de azt is megtagadták tőle a szerbek. A videofilm második részének végén azt mondja a felvételt készítő: "Addig ne lőjj, amíg nem veszem!" Az egyik Skorpió pedig egy filmcímet idéz – Valter brani Sarajevo (Valter védi Szarajevót).

Ebben az évtizedekkel ezelőtt készült háborús filmben Valter egy jugoszláv partizán a II. világháborúban, aki olyan titokzatos, hogy még a saját népe sem tud róla semmit. A visszavonuló németek Szarajevóban akarják feltankolni a harci járműveiket, de Valter közbelép…

Figyelem! A felvételeken erőszakos jelenetek és gyilkosságok láthatók, amelyek felnőttek számára is felkavaróak lehetnek!

Az amatőr videó 1. része

Az amatőr videó 2. része

Olvasóink írták

69 hozzászólás
 • 69. CID 2010. július 19. 19:39
  „68. hozzászólás Picim 2010.07.16. 18:19

  Én voltam a temetésen vasárnap, és ettől megdöbbentőbbet még nem láttam.

  Miért voltál ?”
 • 68. Picim 2010. július 16. 18:19
  „Én voltam a temetésen vasárnap, és ettől megdöbbentőbbet még nem láttam.”
 • 67. jozko 2010. július 12. 23:06
  „Sajnos minden nemzet fiai között vannak- ha csak ezreléknyi számarányban is- pszichopata gyilkos hajlamú emberek! Összegyüjtve, kiképezve a hatalom kíméletlen parancsvégrehajtói! Ne legyenek illúzióitok! Ilyen alapon nem ítélkezhetünk egész nemzetek fölött! Ráadásul a kiiktatásuk sem egyszerű-Ugyanazokat a módszereket az ép eszű, ép érzésű emberek képtelenek velük szemben alkalmazni!Nagyon világos, az egész nemzet által elfogadott és támogatott erkölcsi és büntetőjogi törvényeket kell megfogalmazni - és a legjobban leszűkíteni a törvényen felül álló, vagy annak látszó szervezetk számát és akkor lehet fellépni az ilyen kirívó esetke ellen! De amíg más mércével mérnek egyes hatalmi ágak vagy szervezetek, addig esély sincs az ilyesmi felszámolására-és marad az álszent szemforgatás!”
 • 66. szilléri 2010. július 12. 17:53
  „58 Apátfalvi....... nyilván a Délvidéki 1944 -45 évben Titóista 80 000 -es magyar vérengzésre gondolt!
  A szerbek Trianonja a Jugoszláv mesterséges állam felbomlása. Megérdemelték !”
 • 65. xxxcc 2010. július 12. 15:44
  „Nézőpont kérdése, van aki sajnálja a siptárokat van aki nem! van aki nacionalista rasszista van aki nem!
  hogy kinek van igaza azt nem tudhatjuk. Koszovo szerbia és az is marad”
 • 64. QM 2010. július 12. 14:55
  „Bocs, igen nemzetet nem ítélek el, de a politikusaik és "hőseik" mindig ott mozognak közöttük, és tudják azokról, hogy ki mit csinált, mi volt és semmit nem mernek tenni...”
 • 63. QM 2010. július 12. 14:49
  „Sajnos jönnek az Unióba..., mert nem a jó érzésű embereken múlik.
  Nézzétek meg a videókat, mert ezek az emberek ugyanolyanok, mint a nácik. Élvezik a gyilkolást.
  Azért is nézzétek, hogy legyen a lelketekben egy olyan pont, hogy milyennek nem szabad lenni.
  Aki támogatta ezeket az embereket, ugyanolyan bűnös. Vannak, akik kényszerből tették, mert mögötte álltak az ilyen "hősök". És ezeket a "hősöket" még támogatták is a politikusok... és nem tettek semmit.
  Ez nem háború volt, ez szórakozásból mészárlás...”
 • 62. soligor 2010. július 12. 13:53
  „képtelen vagyok megnézni a videókat”
 • 61. nemecsekerno_007 2010. július 11. 17:37
  „34. miszter 2010.07.10.

  Ezen ne csodálkozz :( Nálunk hány olyan ember van magas pozícióban aki az elmúlt rendszer haszonélvezője volt?
  Van egy alkotmánybírónk, aki párttitkár-helyettes volt Pécsen. Így épül a valódi demokrácia?! Szerinted?
  Mindig lehet nálunk is ilyen v. hasonló embereket találni. Nem kell hozzá sok idö. Mindig voltak közöttünk akik vígan segítettek zsidókat deportálni, kulákokat terrrorizálni v. diákokat gumibotozni március 15-én. :(
  Nem kéne nekünk semmit mondanunk se a szerbekre, se a hollandokra. A hollandok legalább kizárták maguk közül azokat akik kollaboráltak a németekkel a 2. vh-ban, nyílván ebből az elvből mondott le a kormány is náluk.”
 • 60. xene@freemail.hu 2010. július 11. 17:29
  „Amúgy mellesleg megjegyezném, hogy Magyarország helyében és sem lennék büszke magamra. Az Antall-kormány megpróbált a zavarosban halászni, s fegyvereket eladni anno a horvátoknak...”
 • 59. ALBERT 2010. július 11. 14:36
  „A volt Jugoszláviában történtekben Magyarország meg nyugat keze is benne volt, az is nyugati fogató könyv szerint működött,mint többi szocialista állam tönkretétele, csak sajnos ott nagyon sok ember életet követelt.”
 • 58. apátfalvifaszagyerek 2010. július 11. 08:40
  „Különben ugyanilyen tettek elkövetőit élteti egy hírportál kicsiny hazánkban is... remélem nem kell mondanom, hogy melyik....”
 • 57. zehn 2010. július 11. 07:30
  „...és ezek az állatok akarnak az EU-ba jönni?”
 • 56. rotátor 2010. július 10. 23:23
  „A harc szót sokan és sokféleképpen értelmezik, de általában hasonló erőviszonyokat képzel hozzá az ember. Itt egész másról, védtelen emberek, gyerekek lemészárlásáról, módszeres és szervezett kivégzéséről van szó.”
 • 55. adamantium 2010. július 10. 21:01
  „45. hozzászólás Dragan 2010.07.10. 15:35 az automatizált töltőrendszerű tankokban általában 4, a nem automatizáltakban 5 fő a legénység. 3 emberrel (főleg ha az egyik a másik kettőre figyel) a tank nem megy semmire”
 • 54. Dragan 2010. július 10. 19:22
  „50. Nem vegzodott KOCOBO-ban meg mindig tart abba sem vagyok biztos ha a bekefentartok elhaggyak boszniat nem ugranak e megint egymasnak sok az etnikumok kozott kette osztott varosok.
  Ez megy mindenhol ma pl. a torok vadaszgepek irtjak a kurdokat ,pakisztanban 115 en haltak meg robbantasban megy ez minden nap.
  Magyarok sem kimeltek a szerbeket mikor bevonultak delvidekre par ezret kivegeztek aztan jottek vissza a szerbek delvideki verbosszu adok kapok .Vagy a romanokkal adok kapok egyik nep se szent amig ember van addig lesz haboru is ez van .
  Amugy is tulnepesedes van szomoru de ez van .”
 • 53. jozko 2010. július 10. 18:41
  „Sajnos, a népirtás az emberiség történelmét végigkíséri-napjainkig. Törzsi viszályok a "Fekete Kontinensen"...
  Legyen bármi is az indíték-vallási, etnikai tisztogatás, területszerzés, fosztogatás-rengeteg ártatlan ember életébe került-és kerül! És ezek bizony nem magánakciók, rendszerint vallási vagy világi hatalom áll mögötte-szóval nagy pénz! A piszkos munkát persze másra bízzák-politikai vagy vallási ellentétet szítanak a kiszemelt felek közöttés a háttérből levezénylik az akciót.. A vádlottak padjára rendszerint csak a végrehajtók -tömegsírba meg a kiszemelt áldozatok kerülnek. És a történelem során zsidók, keresztények, muzulmánok, más-más vallású törzsek folyamatosan szerepet cseréltek-cserélnek. A szemet-szemért, fogat-fogért elve sokezer éves.... És az emberiség nem tanul...”
 • 52. achilleus 2010. július 10. 17:51
  „51. hozzászólás Mil 2010.07.10. 17:44
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Katy%C5%84i_v%C3%A9rengz%C3%A9s
  Az áldozatok számát a különböző becslések 15 000 és 22 000 fő közé teszik.”
 • 51. Mil 2010. július 10. 17:44
  „Én viszont úgy gondolom, egy háborúnak nem szükségszerű velejárója az esztelen mészárlás. Bár ilyenek mindenhol akadnak(az amcsik is csinálták Vietnamban! Mi Lai), azonban a németek, és a szerbek ezt rendszerszinten csinálták, tudatos stratégia része volt. Mint ahogy a törököknél is. És nem fura, hogy e 3 nép egymásra is talált?? :) Németo. tele van török és szerb vendégmunkásokkal :)”
 • 50. achilleus 2010. július 10. 16:59
  „Jugoszlávia az I. világháborút lezáró "békék" terméke volt.
  Ezek a "békék" vezettek Németország reváns politikájához, a II. világháborúhoz, és annak minden szörnyűségéhez. A Jugoszláviában lezajlott mészárlás az egyik (csak remélni merem) utolsó abban a sorban, amely az akkori nagypolitikában szerepet játszó hatalmak (Franciaország, Nagy-Britannia, Észak-Amerikai Egyesült Államok) keselyűmentalitású szűklátókörűségének a következménye. Századunk (a XX.) legnagyobb bűnösei panoptikuma nem teljes Hitlerrel, Sztálinnal. Az úgynevezett "rövid XX. század" Szarajevóban kezdődött (1914) és Srebrenicában végződött (1995).”
69 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

75 éves a dalai láma

Július 6-án lesz hetvenöt éves Tendzin Gyaco, a XIV. dalai láma, a tibeti buddhisták száműzetésben… Tovább olvasom