Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Szabadlábon a nagy vonatrablás kis hala

A legendás Ronnie Biggset egészségi állapota miatt engedték el, ám a szabadulás látványos javulást hozott egészségi állapotában.
Hosszas jogi huzavona után szabadlábra helyezték, így szabad emberként halhat meg Ronnie Biggs, a nagy angliai vonatrablás utolsó elítéltje.

Igaz, neki esze ágában sincs meghalni, kiengedése látványos javulást hozott egészségi állapotában. Családja szerint Ronnie Biggsnek óriási erőt adott az életét fenyegető tüdőgyulladás elleni harchoz az, hogy Jack Straw brit igazságügyi miniszter kivételes alapon engedélyezte a 80 éves férfi szabadlábra helyezését. Straw-t nem volt könnyű rávenni az aláírásra. Szerinte Biggs egy bűnöző, aki médiasztárként viselkedik, és egyáltalán nem bánta meg a bűneit. Ráadásul, tette hozzá, az ő hibája, hogy ebbe a helyzetbe került: „Biggs úr maga döntött úgy, hogy csak egy évet tölt le a büntetéséből, majd elkövet egy újabb bűncselekményt, megszökik a börtönből, és 35 évig járja a világot."

A kalandos életű Biggsnek esze ágában sincs meghalni
A kalandos életű Biggsnek esze ágában sincs meghalni

Straw állítása nem alaptalan. A bűncselekmény elkövetésének idején 26 éves Biggst nem sokkal a rablás elkövetése után elfogták. És bár csak kis szerepet játszott, a cselekmény nagyságrendje miatt mégis 30 évre ítélték. Ám ő alig másfél év után megszökött a börtönből. Nem túl bonyolult módszerrel: cinkosai kívülről egy kötéllétrát dobtak át a falon a délutáni séta idején, amelyen kimászott, majd egy autóval elmenekült.

Névjegy

1929. augusztus 8-án született
Londonban.
1963-ban részt vesz a nagy
vonatrablásban.
1965. július 7-én megszökik a
wandsworth-i börtönből.
1969-ig Ausztráliában bujkál.
1974-ben Brazíliában találják
meg, de nem adhatják ki Nagy-
Britanniának, mert terhes lett
tőle a barátnője.
2001-ig vígan él Brazíliában,
énekes és médiasztár.
2001-ben önként hazatér, és
börtönbe vonul.
2009. augusztus 6-án szabadul.

Ezután Párizsba szökött, ahol hamis papírokat szerzett, és plasztikai műtétekkel megváltoztatta a külsejét. Volt miből, hisz a zsákmány egy részét is magához vette. Ezután Sidney-be költözött, de egy névtelen levélben értesítették, hogy a zsaruk a nyomában vannak. Így átköltözött Melbourne-be, ahol viszont a délutáni híradóból tudta meg, hogy küszöbön áll a letartóztatása. Ezért gyorsan áthajózott Brazíliába, ahol már semmilyen veszély nem fenyegette, mert az országnem adta ki Nagy-Britanniának.

Biggs a legnagyobb nyugalomban éldegélt ott, immáron teljesen nyíltan, saját neve alatt, és afféle helyi médiasztárrá vált. Aztán 2001-ben Biggs mégiscsak hazatért, mert egészségi állapota rohamosan romlott, és éppen csak túlélt két agyvérzést.

Bár tudta, hogy amint angol földre lép, letartóztatják, és meg kell kezdenie a büntetéséből megmaradt 28 év letöltését, mégis vállalta az utat. Azt állította, csak arról álmodott, hogy „még egyszer angol úriemberként besétálhasson egy pubba, és megihasson egy pint jóféle sört."

Olvasóink írták

 • 5. stoneangel 2009. augusztus 28. 15:05
  „a megbocsatas a legnagyobb kereszteny ereny. Ne felejtsd meg adodhat ugy az eletben, hogy te szorulsz masok megbocsatasara. Es azt sem szabad elfelejteni, hogy az eset utan nem kovetett el ujabb buncselekmenyt, szoval meg kell adni az eselyt annak, hogy megvaltozott.”
 • 4. KolompárRómeó 2009. augusztus 23. 20:01
  „Párás szemekkel olvastam, hogy ez a jóember végre ihat egy sört. Igaz, hogy egy rohadék bűnöző, egy utolsó senki, de persze ha ez kell a népnek, hogy egy ilyen "ember" legyen médiasztár, akkor ez a népet minősíti.”
 • 3. seawasp 2009. augusztus 23. 13:26
  „2. VV4!
  Szia!
  Itt még a szocialista pókhálós játék a szokás! Lásd a Zuschlag ügyet, évekig birkóznak az ügyvédek, a jó fizetés érdekében! :-(”
 • 2. VV4 2009. augusztus 23. 13:21
  „"a cselekmény nagyságrendje miatt mégis 30 évre ítélték" - egy rablásért! Volna mit tanulni a magyar jogrendnek!”
 • 1. seawasp 2009. augusztus 23. 10:19
  „Hát igen!
  Akkor még bűnügy volt az ilyen hobbi, és nem a politika irányította hancúrozás! :-D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordhőmérsékleten a világ tengerei

Rekordot ért el a világ tengereinek és óceánjainak átlaghőmérséklete júliusban; 1880 óta, amióta… Tovább olvasom