Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Számos német sörben több az arzén, mint az ivóvízben

Számos németországi gyártású sör több arzént tartalmaz, mint a víz, amelynek felhasználásával készült, és a mérgező anyag koncentrációja esetenként meghaladja az egészségügyi határértéket - mutatták ki német kutatók.
A müncheni műszaki egyetem sörfőzéskutatásra szakosodott élelmiszer-minőségi kutatóintézetében 2009 óta rendszeresen vizsgálják nagyjából 150 németországi gyártású sör összetételét. Kimutatták, hogy az ital arzéntartalma esetenként eléri a literenkénti 24 mikrogrammot, holott az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO ivóvízre vonatkozó normái szerint a literenkénti 10 mikrogrammnál nagyobb koncentráció egészségkárosító hatást fejthet ki.

Ugyanakkor külön a sörre vonatkozó egészségi határérték nincsen, számos országban pedig az ivóvíz arzéntartalma jóval meghaladja a WHO által maximálisan engedélyezett szintet, és számos külföldi sörben is több arzén van, mint a német sörökben. Ráadásul a vizsgálat kezdete óta folyamatosan csökken a bevizsgált német sörök arzéntartalma - mondta Mehmet Coelhan, az intézet igazgatója hétfői német sajtóbeszámolók szerint.

Az arzéntartalomról szóló első adatok valósággal sokkolták a gyártókat, ezért kezdték el az alapanyagok és a késztermék módszeres ellenőrzését - tette hozzá. A müncheni kutatóintézet szakértői megállapították, hogy a sör általában több arzént tartalmaz, mint a víz, amelynek felhasználásával készült. Ennek okát kutatva kimutatták, hogy a nehézfém elsősorban a szűrési segédanyagként használt kovaföldből jut az italba. Ez az eredmény komoly nyomás alá helyezte a sörgyárakat kovafölddel ellátó beszállítókat, a sörgyártó cégek pedig érzékenyebbé váltak a téma iránt - mondta Mehmet Coelhan.

A bajor sörgyárak szövetsége például további monitoring eljárásokat is bevezetett. Rendszeresen ellenőrzik más nehézfémek, köztük a higany, a kadmium és az ólom jelenlétét a termékekben. Walter König, a szervezet vezetője hangsúlyozta: ezeknek az anyagoknak a koncentrációja egy termékük esetében sem nem haladja meg a határértéket.

Olvasóink írták

 • 5. 48as 2013. április 09. 18:08
  „Most az jut eszembe amikor néhány éve a szegedi uborkában 27-szer annyi permetszert találtak, mint ami megengedett. E-mellett ?pusztaszeri kertészek sem tartjak be az elôírt várakozási idôt a permetezés után, amellett úgy lopják a gázt, villanyt ahogy csak tudják. Igazi magyar termék!!
  Hajrá magyarok, Hajrá Magyarország ! :-))”
 • 4. 48as 2013. április 09. 17:47
  „Akkor a német sört kell Hódmezôvásárhelyen osztogatni, nem a rossz ivóvizet.

  Hajrá németek, hajrá Németország ! :-)”
 • 3. istvang58 2013. április 09. 10:23
  „No! de mennyi mérgező anyag lehet a hazai parízerekbe ???”
 • 2. queenmargareth1 2013. április 08. 16:14
  „nesze neked vízosztogató unió:))))))))))”
 • 1. Mozimasiniszta 2013. április 08. 15:54
  „az nem baj (hogy mérgező a sörük) !!!...de ha mi nem olyan vizet iszunk (mint évszázadokon keresztül) amit ők előírnak, pillepackba csomagolva, literjét - köbméter áron , akkor rosszul vannak...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavas-füves vidékből vált sivatagossá Észak-Afrika

A rövid idő alatt végbement gyors földrajzi átalakulást a földgolyó egyik legdrámaibb éghajlati… Tovább olvasom