Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Szekrény mélyéről került elő a Holdat megjárt kamera

A 16 mm-es kamerával az első Holdra szállást örökítették meg.
Több mint 45 évvel az Apollo-11 Holdra szállása után Washingtonban kiállították az űrhajósok által hazahozott ajándékokat, köztük a landolást megörökítő kamerát.

Az értékes tárgyakat a 2012-ben elhunyt Neil Armstrong özvegye találta meg egy vászontáskában egy szekrény kitakarítása közben. A váratlan leletről 2013 júniusában tájékoztatta a washingtoni National Air and Space Museumot, ahol a napokban nyílt meg az emléktárgyakat bemutató időszaki kiállítás.

A tárgyak között található az a 16 mm-es kamera, amely felvételt készített az űrhajósokat a Hold körüli pályáról az égitest felszínére szállító holdkomp leereszkedéséről, majd Neil Armstrong első lépéseiről a Hold felszínén.

A film kivétele után a kamerát elvileg holdkompon kellett volna hagyni, amelyet az űrhajósok visszaszállítása után lecsatoltak az űrhajóról, de Armstrong, Buzz Aldrin és Michael Collins úgy döntött, hogy magukkal visznek néhány emléket, köztük a felvevőkészüléket. Régi gyakorlat ez az űrhajósok körében, amelyet nemrég törvényileg is engedélyeztek - magyarázta Allan Needell, a National Air and Space Museum kurátora.

A táska más felszereléseket is rejtett, például egy hevedert, amelyet Armstrong pihenés közben használt lábai felfüggesztésére.

A legendás űrhajós családja egyelőre kölcsönadta az anyagot a múzeumnak, de ígéretet tett arra, hogy később oda is adományozza azt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemetet is szednek a mumus civilek

A Krétakör alapítóján kívül hazánkban még több tízezer civilszervezet dolgozik közös céljaikért, ám Angela Merkel és az Amnesty International is aggódik miattuk. Tovább olvasom