Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Szélmalomharc: befagyasztják a szélturbinák számát Észak-Hollandiában

Be akarja fagyasztani a szélturbinák számát a szélmalmok hazájaként számon tartott Hollandia legnépesebb, északi tartománya, mert túl csúfnak és zajosnak találja őket.
A szélmalmok legmodernebb utódaiból továbbiak felállításához a szárazföldön - az eddig jóváhagyott tervekben szereplőkön kívül - nem ad engedélyt Észak-Hollandia kormányzata. A tengeri telepítést ugyanakkor nem korlátozza, jóllehet a "vízi" szélturbinák megépítésének költsége kétszerese a szárazföldiekének.

"Harminc éve a szélturbinák 25 méter magasak voltak. Mostanra 120 méteresek, lapátjaik átmérője eléri a 75 métert is, így akár 180 méter magasra is felnyúlnak" - mondta Frans Nederstigt, a kormányzat szóvivője hozzátéve, hogy a turbinák csendszennyezők és még balesetveszélyesek is, mert a róluk visszatükröződő napfény autóvezetőket vakíthat el.

A Zöldek ugyanakkor ellenzik a lemondást a szélenergia hasznosításáról. "Észak-Hollandia harca a szélmalmok ellen küzdelem a jövő ellen" - mondta Liesbeth van Tongeren zöldpárti képviselő.

Hollandiában mintegy 2 ezer szélturbina működik, több mint 2 gigawatt áramot termelnek. A megújuló energiaforrások ugyanakkor az ország energiaszükségletének még a 4 százalékát sem fedezik, holott a 2020-ra előirányzott cél 14 százalék.

Olvasóink írták

  • 1. klj-54 2012. szeptember 07. 17:05
    „Meg kellene vizsgálni egyszer, hogy a szélturbinák elterjedése és az európai felmelegedés között van e összefüggés!
    Ez ugyanis egy komplex rendszerbe való belenyúlás.
    Márpedig ha egy komplex rendszer egyik részéből energiát nyerünk ki akkor ott a meglévő törékeny egyensúly felborulhat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szupernyúlós, mégis erős az új anyag

Eredeti hossza hússzorosára szakadás nélkül nyújtható, ennek ellenére erős hidrogélt hoztak létre a… Tovább olvasom