Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Szennyvízből áram

Amerikai mérnökök olyan eszközt fejlesztettek ki, amely szennyvízből áramot hoz létre a szerves anyagot felfaló mikrobák segítségével.
Szennyvízből, mikrobákkal állít elő elektromos áramot egy új amerikai találmány.

Amerikai mérnökök olyan eszközt fejlesztettek ki, amely szennyvízből áramot hoz létre a szerves anyagot felfaló mikrobák segítségével - olvasható az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) ismertetett tanulmányban.

A kutatók azt remélik, hogy módszerük hasznos lehet a szennyvíztisztító üzemek számára, segítségével az óceánok és tavak "holt zónáiból" ki lehet irtani a szerves szennyezőanyagokat. Ezek a mezőgazdasági trágyával jutnak a vízbe, ahol felemésztik az ott lévő oxigén nagy részét, így fulladásra ítélik az élővilágot.

A készülék laboratóriumi prototípusa pillanatnyilag egy rúdelem nagyságú cső egy pozitív és egy negatív elektródával. A szerkezet szennyvíztartályban áll, amelyben baktériumok is találhatók.

Miközben a szerves hulladék részecskéit felemésztik, a mikrobák a negatív elektróda köré ragadnak, az elektronokat pedig az elem pozitív elektródája ejti foglyul.

"Elektronhorgászatnak neveztük el a műveletet" - mondta Craig Criddle, a Stanfordi Egyetem Műszaki Karának kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

A tudomány számára régóta ismeretes az exo-elektrogén, azaz külső forrásból áramot előállító mikrobák léte. Ezek levegőtlen környezetben élnek és oxigén helyett ásványi oxidok felhasználásával energiává alakítják a szerves táplálékot. "Biogenerátorrá" alakításukkal régóta kísérleteznek, azonban ez volt az első alkalom, hogy hatékonyan sikerült egy egyszerű "mikrobaelemmel" elektromosságot generálni.

Az új készülék körül a mikrobák felszívják a szerves anyagot a vízből, a folyamat idején pedig a felesleges elektronok az elem negatív végének szénszálaihoz áramolnak át az ezüstoxidból készült pozitív pólusról.

A feltalálók szerint a mikrobaelem a szennyvíz lehetséges energiatartalmának 30 százalékát képes kivonni, ez pedig megfelel a mai, úgynevezett fotovoltaikus, azaz a fényenergiát elektromos energiává alakító napelemek hatékonysági fokának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy fokot melegedhet a klíma az évszázad végéig

A következmények drámaiak lehetnek, a tengerszint megemelkedne, egyes országokban a szélsőséges… Tovább olvasom