Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Szenzáció! Szem nélküli vadászpókot találtak - fotó

Míg a pókok többsége nyolc szemmel büszkélkedhet, német tudósok egy laoszi barlangban felfedezték a világ első szem nélküli vadászpókját.
A felfedezésről a Zootaxa című folyóiratban jelent meg a frankfurti Senckenberg Kutatóintézet tudósainak tanulmánya.

A pók lábainak "fesztávolsága" 6 centiméter, testük alig 12 milliméteres. Ily módon a Sinopoda scurion pók nem tartozik az 1100 fajt számláló vadászpókok (Sparassidae) családjának "legtestesebb" képviselőihez - olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.

"A Sinopoda nemhez tartozó vadászpókokat más barlangokban is találtunk, de azoknak volt szemük és megőrizték a pigmentációjukat" - hangsúlyozta Peter Jäger, a Senckenberg Kutatóintézet arachnológiai részlegének vezetője.

Az első szem nélküli vadászpókot fedezték fel.
Az első szem nélküli vadászpókot fedezték fel.

Mint kifejtette, a szemek, a látás visszafejlődése az állandó sötétségben élés következménye. A Sinopoda vadászpókoknál megfigyelték a napfény nélküli életmódhoz való alkalmazkodás összes stációit - a német kutatók találtak olyan pókokat, amelyek nyolc szem helyett hattal, néggyel, vagy kettővel rendelkeztek. Most első ízben találtak szem nélküli pókokat.

A frankfurti tudósok a Sinopoda nemhez tartozó kilenc pókfajt írtak le. Az a tény, hogy az összes Sinopoda barlangban él, arról tanúskodik, hogy ezek a pókok a föld alatti élőhelyeket kedvelik, a szemek száma alapján pedig következtetni lehet arra, hogy mikor rendezkedtek be a barlangi életmódra.

A szem nélküli vadászpókot a Scurion svéd vállalatról nevezték el, amely barlangászok számára gyárt sisaklámpákat. "Ezek a lámpák éles fénnyel világítják be a barlangok rejtett zugait, és ily módon megóvnak a mérgeskígyók, skorpiók képében leselkedő veszélyektől" - fogalmazott Peter Jäger.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ritka orrszarvúakat kaptak lencsevégre

26 év óta most kapták először lencsevégre a világ legritkább orrszarvúfajának néhány példányát Nyugat-Indonézia egyik nemzeti parkjában. Tovább olvasom