Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Szférák zenéje: dallammá alakították át a csillagok fényét

A Georgiai Egyetem szonifikációs laboratóriuma az amerikai bolygóvadász űrteleszkóp, a Kepler adatait használta fel.
Csillagok fényét alakították át amerikai kutatók dallammá egy alternatív reggae-együttes számára.

A Georgiai Egyetem szonifikációs laboratóriuma az amerikai bolygóvadász űrteleszkóp, a Kepler adatait használta fel. A 2009 márciusában felbocsátott műhold több mint 150 ezer csillagot figyel folyamatosan, fényükben regisztrálva a parányi elhalványulásokat, amelyeket a távoli napok körül keringő bolygók okoznak. Eddig az űrteleszkóp 2300 jelöltet fedezett fel, amelyek túlnyomó többségéről a szakemberek meggyőződése szerint bebizonyosodik, hogy bolygó - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

"A szonifikációs laboratórium rendkívül sok felkérést kap arra, hogy hanggá alakítson tudományos eredményeket, ám az Echo Movement együttes kívánsága, amely egyik dalukba a "szférák zenéjét" akarja beépíteni, valóban egyedülálló" - hangsúlyozta az interdiszciplináris kutatócsoportot irányító Bruce Walker professzor. Hozzátette: nem túl gyakran kapnak lehetőséget, hogy segítsenek egy égi csillagnak a zeneszerzésben.

Mint kifejtette, lehetséges módosítani a hangmagasságot, a tempót, a ritmust, az Echo Movement együttes viszont az adatokhoz "hű", kész dallamot akart.

Az instrukciók alapján a kutatók a Kepler megfigyelései közül válogattak. Választásuk elsőként egy kettős csillagrendszerre, a Kepler 4665989-re esett, amelynek tagjai rendszeres időközben elhalványulnak és kifényesednek, ahogy a rendszer napjai egymás körül keringenek. Az adatokat a szonifikációs laboratórium által kidolgozott szoftver, a Sonification Sandbox segítségével alakították át, amiből az együttes egy négyeshangzatot komponált.

A kutatók ezután egy másik kettőscsillag, a Kepler 10291683 katalógusjelű rendszer adatait használták fel, hogy tremolóeffektust adjanak hozzá a kompozícióhoz, ennek köszönhetően természetesebbé vált a hang. Végül megszületett a 6 másodperces dallam, amely beépül az együttes szeptemberben bemutatandó új dalába.

A Georgiai Egyetem tudósai az eredményekről a nemzetközi szonifikációs konferencián (ICAD, International Conference on Auditory Display) számolnak be, amelyet június 18. és 21. között tartanak Atlantában.

A szonifikáció egy viszonylag új terület, amely azt vizsgálja, hogyan lehet bizonyos struktúrákat, illetve azok változásait hanggá alakítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megállíthatatlanul tombol a tűz Coloradóban - videóval

Több ezer hektáron égnek az erdők Colorado államban és Új-Mexikóban. Tovább olvasom