Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Szigorítanák az elektromos cigaretták szabályozását

Az elektromos cigaretták növelik a nemdohányzók nikotinnak és egyéb toxikus anyagoknak való kitettségét.
Az elektromos cigaretták használatának és forgalmazásának szigorú szabályozását sürgeti keddi jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely szerint tiltani kellene a hagyományos cigarettát pótló elektromos eszközök beltéri használatát, reklámozását és kiskorúaknak való árusítását.

A régóta várt jelentésben, amelyet az ENSZ-tagállamok képviselői Moszkvában fognak megvitatni októberben, az egészségügyi szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy a világszerte évi hárommilliárd dolláros forgalmat bonyolító iparág nemzetközi dohányvállalatok kezében összpontosul.

A WHO egy évtizeddel ezelőtt indított közegészségügyi kampányt a dohánytermékek ellen, amelyet a Dohányzásellenőrzési Keretegyezménnyel (FCTC) pecsételt meg. A 2005-ben életbe lépett egyezménynek, amely a keresletcsökkenést célzó ár- és adószabályozásra, a dohányreklámok betiltására és a dohánytermékek illegális kereskedelmének felszámolására fogalmaz meg ajánlásokat, jelenleg 179 aláírója van, de például az Egyesült Államok nem tartozik közéjük.

A kedden nyilvánosságra hozott jelentést megelőzően a WHO már jelezte, hogy szívesen alkalmazna hasonló szabályokat minden nikotintartalmú termékre, köztük a füstmentesekre is. A dokumentum szerint jelenleg 466 elektromos cigarettamárka van a piacon, és a fejlődő iparág új lehetőségeket és fenyegetéseket is rejt magában a dohányfogyasztás szabályozása szempontjából.

A szervezet javaslatai közt szerepel, hogy a gyártók egészen addig nem reklámozhatnák úgy a termékeiket, hogy azok segítenek a leszokásban, ameddig ezt nem támasztják alá meggyőző tudományos bizonyítékok. A jelentés szerint bár az elektromos cigaretták valószínűleg kevésbé mérgező hatásúak, mint a hagyományos változatok, használatuk mégis fenyegetést jelent a fiatalokra és a magzatokra nézve.

Az elektromos cigaretták növelik a nemdohányzók nikotinnak és egyéb toxikus anyagoknak való kitettségét - emelte ki a szervezet a 13 oldalas jelentésben, arra utalva, hogy az elektromos eszköz használatakor keletkező anyag nem csupán "vízpára", ahogy azt gyakran állítják ezen termékek reklámozásakor. A gyümölcsös, alkoholos ízű változatokat mindaddig be kellene tiltani, amíg be nem bizonyosodik, hogy nem teszik vonzóbbá a terméket a kisgyerekek és a kamaszok számára.

A legnagyobb dohányvállalatok, köztük az Imperial Tobacco, a Philip Morris International és a British American Tobacco egyre másra rukkolnak elő saját elektromoscigaretta-márkájukkal, mivel a hagyományos termékek eladása akadozik a nyugati piacokon. A Wells Fargo júliusi jelentése szerint az elektromos cigaretták eladása az Egyesült Államokban 2020-ra meg fogja haladni a hagyományosakét.

Az Amerikai Szívtársaság hétfői jelentésében leszögezte, hogy dohányterméknek tekinti a nikotintartalmú elektromos cigarettákat, és az ennek megfelelő szabályozásukat támogatja. Az amerikai betegségmegelőzési és járványügyi központ (CDC) szintén hétfőn nyilvánosságra hozott jelentése szerint az elektromos cigaretták jóval csábítóbbak lehetnek a nemdohányzó fiatalok számára, mint a hagyományos cigaretták, és miután a fiatalok kipróbálták az elektromos változatot, nagyobb eséllyel tesznek próbát a hagyományos változattal is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvan, hová szállhat le a Rosetta robot

A landolás végleges helyszínét egy hónappal a leszállás előtt választják csak ki. Tovább olvasom