Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Szigorú előírások pekingi taxisoknak - olimpia előtt

Ha fokhagymát ettél, mindenképpen moss fogat! Legyél udvarias és vezetés közben ne dohányozz! Ezekre is felhívják a pekingi taxisofőrök figyelmét, akik nemsokára frontvonalba kerülnek: velük találkoznak elsőként az idei Olimpiai Játékokra érkező külföldi vendégek.
– A taxisofőrök ablakok, akiken keresztül a külföldiek Pekinget látják, ezért szükség van arra, hogy munkájukkal kapcsolatban szigorú szabályozásokat léptessünk érvénybe – mondta a pekingi személyszállításért felelős állami vállalat igazgatója, Lin Xiaoming. – Néhány pekingi lakos jelezte igazgatóságunknak, hogy egyes taxisofőrök nem ismerik elég jól a várost, és az autók nincsenek megfelelően kitakarítva. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a legjobb tudásunk szerint szolgáljuk ki a fővárosba érkező vendégeket.

A vállalat felhívta a női taxisofőrök figyelmét, hogy ne viseljenek pirosra vagy sárgára festett hajat és túl nagy méretű fülbevalókat. A nőknek rövidre kell vágatniuk a hajukat. Az összes sofőrt szigorúan figyelmeztették: autóiknak a nap minden szakában tisztának kell lennie, a takarítást senki nem mulaszthatja el. Továbbá utasították a taxisokat arra, hogy ha fokhagymát esznek - ez szinte minded kínai ételben megtalálható – mossanak fogat, hogy kellemetlen leheletük ne legyen riasztó az utasok számára.

A sofőröket – akik a nap 24 órájában dolgoznak és többnyire a kocsikban alszanak – arról is tájékoztatták, hogy akár a taxis engedélyüket is elveszítik, ha a magasabb árat számolnak viteldíjként a megszabott árnál. Az olimpiai játékokra egyébként a 15 milliós lakosú Pekingbe több mint félmillió vendéget és 20 000 újságírót várnak.

Szigorú előírások pekingi taxisoknak - olimpia előtt.
Szigorú előírások pekingi taxisoknak - olimpia előtt.

Azonban a taxisofőrök - ami a szállítást illeti - csupán a kisebb problémát jelentik az ország és a főváros vezetésének.

Ami ennél lényegesen nagyobb probléma: a városban előforduló, krónikus közlekedési dugók, és a kevéssé fejlett metróhálózat. Hogy érzékeltessük a problémát: egy tíz kilométeres út megtétele hétköznaponként a város egyik végéből a másikba több mint egy órát vesz igénybe. Az illetékesek jelentésében az áll: Peking utcáin az Olimpia idején 3,3 millió autó közlekedik - 1996-ban a városban csupán 1 millió volt a gépkocsik száma.

Az olimpia 17 napja alatt azonban a gépkocsiknak csupán kétharmadát engedik közlekedni, hogy megelőzzék a közlekedést a város több körzetében is megbénító forgalmi dugók kialakulását. Ez idő alatt a kormányzati gépkocsik egy részét sem használják, és a játékok helyszíneinél korlátozzák vagy megtiltják a parkolást.

– A közlekedési dugók minden pekinginek fejfájást okoznak – tette hozzá Lin Xiaoming –, és egyre gyakrabban fordulnak előtt.

Az elmúlt három évben Kína 11,7 milliárd amerikai dollárnak megfelelő összeget költött a főváros tömegközlekedési hálózatának fejlesztésére. Egyebek mellett újabb metróvonalakat építettek, és új buszvonalakat jelöltek ki.

Olvasóink írták

  • 2. Gardony Agard 2008. július 17. 22:22
    „Szerintem a legnagyobb levego-szennyezok a kinai dohanyzok. Ha kepes lenne Kina beszuntetni a dohanyzast vege lenne a "greenhouse" problemanak. Utanna meg csak azt kene nekik csinalni, hogy naponta az egesz orszag a tenger fele fujna a levegot. Szelvihar lenne, az biztos :-))”
  • 1. Gardony Agard 2008. július 17. 22:21
    „Szerintem a legnagyobb levego-szennyezok a kinai dohanyzok. Ha kepes lenne Kina beszuntetni a dohanyzast vege lenne a "greenhouse" problemanak. Utanna meg csak azt kene niki csinalni, hogy naponta az egesz orszag a tenger fele fujna a levegot. Szelvihar lenne, az biztos :-))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balaton Sound 2008: azért a víz az úr

Che Guevara és Anettka, lakossági house és new wave-legenda, strand, kolbász és EU-konformitás… Tovább olvasom