Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Színes falfestményekkel díszített inka templomot fedeztek fel Peruban

A színpompás festményekkel díszített falak között, a padlón értékes áldozati ajándékokat is találtak.
Ritka falfestményekkel díszített inka templomot fedeztek fel Limától délre belga régészek - jelentette be a Brüsszeli Szabadegyetem (ULB).

A színpompás festményekkel díszített falak között, a padlón értékes áldozati ajándékokat is találtak. Az eddig felderítetlen épület a fővárostól, Limától 25 kilométerre délre elterülő, 465 hektáros Pachacamas ásatáson áll - olvasható a régészek kedden kiadott közleményében. A területen a lima, wari, ichma és inka civilizációk nyomai találhatók. Ez a térség volt Peru központi partvidékének legfontosabb szertartáshelye.

A falfestményeknek egyelőre csak néhány motívumát tudták azonosítani - magyarázta Kusi Colonna-Preti, a kutatócsoport egyik vezetője. "A vörös, sárga, fekete, kék és zöld színeket gyakran több rétegben vitték fel, a földrengések azonban súlyosan károsították a szerkezetet" - magyarázta a kutató.


A templom padlójára helyezett áldozati ajándékok az Andok különböző régióiból származtak - írták a régészek. Ékszereket, papagájtollakat, különböző alakú, hegyekből származó fekete köveket, kagylókat és inka edényeket hordtak a szent helyre az egykori zarándokok.

A kutatók szerint a lelet bizonyítja, hogy az inkák idején a hívők távoli vidékekről is érkeztek a templomba. A nagyszámú és értékes tárgy jelenlétét az magyarázhatja, hogy a páratlan felajánlást a templom rituális elhagyása alkalmából tették az 1533-as spanyol hódítás után - írták a belga régészek.

"Erre utal, hogy koloniális stílusú üveggyöngyöket is felfedeztünk az ajándékok között" - tette hozzá Peter Eeckout, a kutatócsoport másik vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alvópózunk elárulja, milyen a kapcsolatunk

A preferált alvási pozíció egyéb titkokat is elárul a személyiségünkről és a kapcsolatunkról is. Tovább olvasom