Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Szivárgott a hélium, a földön maradt az űrballon

Szivárogni kezdett a hélium, ezért nem tudták útnak indítani Svédországban a kísérleti "űrballont", amely egy Röntgen-teleszkópot emelt volna magasba.

"Minden gond nélkül felszállt, de aztán földre kellett kényszeríteni, mert szivárogott a ballonból a hélium" - mondta Johanna Bergström-Roos, az Északi-sarkkörnél fekvő Kiruna városában működő svéd űrkutatási hivatal szóvivője. "Előfordulnak ilyen dolgok" - jegyezte meg.

A PoGOLite (Polarised Gamma-ray Observer) nevű teleszkóp két tonnát nyom, és egy óriási hőlégballon emeli a magasba. A ballont egymillió köbméter héliummal töltötték meg, fel is szállt szerdáról csütörtökre virradóra, de pár órával később földre kellett kényszeríteni.

A szakemberek nem tudják, miért kezdett szivárogni a gáz, de a ballon csak 35 kilométerre emelkedett a célba vett 38 kilométer helyett. A PoGOLite teleszkóppal tudósok a neutroncsillagok által kibocsátott Röntgen-sugarakat, a pulzárokat és a feketelyukakat akarják vizsgálni.
Az "űrballon" Norvégia, majd Izland, Grönland és Kanada felé vette volna az irányt. A tudósok reményei szerint utána Alaszka és Oroszország irányában repült volna tovább, hogy megkerülje az Északi-sarkot, és 20 nap múltán tért volna vissza Svédországba.

"Csak 35 kilométer magasra jutottunk, csalódottak vagyunk, reméljük, hogy a gondola nem sérült meg" - utalt a tudományos felszerelést őrző tárolóra a szóvivő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zuhanás, szex, elkésés

Fiatalok álmait, alvási szokásait kutató felmérés eredményeit publikálták német kutatók. Tovább olvasom