Délmagyar logó

2015. 10. 13. kedd - Kálmán, Ede 4°C | 14°C

Szokások, babonák, fogadalmak

Csongrád megye - A szilveszterhez és az újévhez rengeteg népi hiedelem, városi flaszterszokás kötődik, amelyek mindegyike a szerencséhez és a balsorshoz kapcsolódik. Ezekből nyújtunk át egy csokrot.
Amilyen az újév napja, olyan lesz az egész esztendő – tartja a mondás, vagyis nem árt figyelni arra, mit és hogyan csinálunk, mit eszünk, és ajánlatos csupa jó dologgal körülvenni magunkat.

Szilveszterkor teszünk fogadalmakat – amit általában nem tartunk meg –, és tehetünk legtöbbet következő évi sikereinkért. Jó hír: az év utolsó napján takarítani tilos, mert nem hoz szerencsét, valamint a szemét kivitelével kiönthetjük a szerencsénket. Mosni és teregetni pedig azért tiltott, mert valakinek a halálát jósolhatja. Főzni szabad. Tartózkodjunk a munkától, inkább bulizzunk – de ne hajnal hasadtáig! Hagyjunk időt alvásra, mert a szilveszteri, újévi álom beteljesedik – tartja a néphit.
Az orvost, az ügyeletet kerüljük, akkor is, ha nagyon rosszul vagyunk, amennyiben nem így cselekszünk, végigbetegeskedhetjük a következő évet. Annak viszont „örüljünk" ha fáj a fogunk, ez ugyanis azt jelzi, ne halogassunk tovább egy fontos döntést – ez mindenkinek személyre szabott a rossz szokások elhagyásától (például a cigiről, alkoholról való leszokás) az esküvőig.

A székelyeknél

Az a nap, amelyen elbúcsúzunk az óévtől, I. Szent Szilveszter pápáról kapta nevét, akit 314-ben választottak a keresztény egyház vezetőjének, és 335-ben, éppen december 31-én hunyt el Rómában. Az ünnep a nyugati kultúrkörben sokáig ide-oda tolódott. Volt, amikor december 24-én ünnepelték, de előfordult, hogy előrecsúszott vízkereszt, illetve a Háromkirályok napjára, január 6-ára. Az újév köszöntése csupán 1691-ben, XII. Ince pápa döntésével rögzült január elsejére.

A régi magyar babona szerint, ha nem falunk fel mindent szilveszterkor, akkor az új esztendőben sem szenvedünk hiányt. Az asztalra nem kerülhet szárnyas, baromfi, mert elkaparja a szerencsénket, míg a disznó kitúrja. A január 1-jén fogyasztott lencsével, babbal elnyerhetjük Fortuna pártfogását a következő évre. Hagyomány a szerencsepogácsa, belerejtett pénzérmével. A boldogságot, az életet rétesekkel nyújthatjuk hosszúra, és minél gazdagabb a töltelék, annál bővebben méri a boldogságot az ég az újévben.

Az egymástól távollévő szerelmesek még a koccintás előtt löttyintsenek egy korty pezsgőt a padlóra, szőnyegre, ez arra garancia, hogy a következő évben is együtt maradnak. A szinglik főzzenek gombócot, mindegyikbe egy-egy férfinevet tartalmazó cédulát gyúrva; amelyik először bukkan fel a víz felszínére, olyan keresztnevű úr lesz a hölgy párja. A jövendőt ólom-, faggyú- vagy viaszöntéssel faggathatjuk.

Tizenkét fokhagyma és só segítségével „átmehetünk" békába, megjósolhatjuk, hogy melyik hónapban lesz bőséges eső, illetve hó.
Az ünneplés általában hangos, ricsajos: kolomppal, kürttel, trombitával, tűzijátékkal, petárdával, amelyek az ártó szellemek elriasztását szolgálják, akárcsak az álarcok. Az egész kenyér megszegése, a négylevelű lóhere, a szerencsepatkó, a lencse, a malac is régi szokások tanúi. 

Moderálásra küldöm 8. komlodi 2012.12.31. 20:05

Biztosan szerencsés évem lesz! Összetörtem egy tükröt, kiöntöttem a sót, mert eltört a sószóró, fel kellett porszívóznom, mert por volt és a felmosás sem maradhatott el. A gyerek leöntötte a ruháját, most szárad...
Mellesleg az ólomöntés, gombócfőzés az nálunk Luca napi szokás volt mindig is, hiszen az a nap a boszorkánykodás napja.
Na erről ennyit!
Ja! Piros bugyi az játszik :-)
BUÉK!

Moderálásra küldöm 7. Anmari51 2012.12.31. 16:09

Anmari51
Hű, ha én nem csak a szemetet vittem le azt naponta szoktuk, de fölmostam a lakás hidegburkolatos részét, sőt a folyosót is! Megbocsátható, vagy ne reménykedjünk egy jobb élhetőbb új évben? Ja és még egy kérdés mi legyen a sorsa fürdés után a törülközőinknek mert abból van jó néhány használatban mindig, gondolom ez hasonlóan így van minden családban. Most akkor gombóc formában vizesen tegyük bele a ruháskosárba? Ó persze ennyire azért nem vagyunk babonásak! B. Ú. É. K! Annamária

Moderálásra küldöm 6. queenmargareth1 2012.12.31. 13:37

3. kumisz 2012.12.31. 09:42:)MERT ELSEJÉN KELLETT VOLNA ENNI!!!:)))))

Moderálásra küldöm 5. queenmargareth1 2012.12.31. 13:36

Most főzzek, vagy ne?Tilos főzni, de egyedülálló vagyok és gombócokat kellene főznöm.
Ja, hamarabb kellett volna elolvasni, mert felsöpörtem az erkélyt, bár a porszemeket a virágosládába borítottam, tehát nem öntöttem ki, még megvan:)

Moderálásra küldöm 4. Francois 2012.12.31. 11:37

Van egy politikus ismerősöm. Ő és "ÉN" Szilveszterkor megfogadtuk...

És rögtön utána 50 évre titkosították.?(??????o??) ?? ? ? ?

Moderálásra küldöm 3. kumisz 2012.12.31. 09:42

Kamu az egész! Az elmúlt szilveszterkor is megettem egy kiló lencsét és semmi:)

Moderálásra küldöm 2. szöszmő 2012.12.31. 09:04

Én hiszek a népi megfigyelésekben, főleg a természettel kapcsolatban. De biztos ismerős az a bizonyos "lehetetlen".
Mivel csak addig érvényes amíg nem jön valaki aki erről nem tud.

Moderálásra küldöm 1. Nicky8404 2012.12.31. 08:36

"a szemét kivitelével kiönthetjük a szerencsénket"
Nálunk ma viszik a szemetet. Erről a kukások biztos nem hallottak!!!!! :(
Kitegyem a kukát? Vagy sem? ...... Tele van, muszáj lesz... :Shirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Szilveszter a Seychelle-szigeteken, hajón, New Yorkban vagy a székelyeknél

A következő cikk betöltéséhez görgessen lejjebb!