Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Szőrszínük árulkodik a zsiráfok koráról

A hím zsiráfok kora meghatározható a szőrszínük alapján - derült ki több mint három évtized adatainak elemzéséből.
A Zambiában élő Thornicroft zsiráfok kutatása alátámasztotta, hogy a barna foltok a korral sötétednek.

Fred Bercovitch, a Kyotói Egyetem professzora a Zambiában az 1970-es évek óta vadőrként dolgozó Phil Berryvel társult, aki több mint három évtizeden át készített feljegyzéseket a zsiráfok színváltozásáról. Az adatokból nyert eredményeket a Journal of Zoology című szaklapban publikálták a BBC hírportáljának (www.bbc.co.uk) ismertetése szerint.

A zsiráf (Giraffa camelopardalis) összes alfajáról ismert, hogy a hímek szőrszíne a korral sötétedik, a változásokat azonban eddig nem tudták időhöz kötni. A mostani kutatás fő eredménye, hogy a szőrszín módosulásához pontos kort tudnak hozzárendelni.

A hímek színe először hét-nyolc éves korukban kezd el változni, majd barna foltjaik két éven belül teljesen befeketednek. A sötétedés idejéből arra következtetett Bercovitch, hogy az az ivarérettség elérésével és az ezzel párhuzamos tesztoszteronszint-emelkedéssel hozható összefüggésbe. A zsiráfhímek ugyanis átlagosan tíz éves korban válnak ivaréretté.

A Thornicroft zsiráf kizárólag Zambia keleti részén, a Luangwa völgyben él, és egyike a kilenc elfogadott zsiráfalfajnak, amelyeket mintázatuk alapján különítenek el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

55. születésnapját ünnepli az Európában élő legöregebb gorilla

Valamikor áprilisban van az Európában élő legöregebb nőstény gorilla születésnapja: az 55 éves… Tovább olvasom