Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Tavak húzódnak a Jupiter egyik holdját borító jég alatt

Az észak-amerikai Nagy Tavakhoz hasonló kiterjedésű tavak húzódhatnak az Európé, a Jupiter titokzatos, csillogó holdját borító jég alatt – közölték csillagászok.
A felfedezés – ha a jövőben robotok segítségével sikerül megerősíteni – igen lelkesítő, mivel a víz, az élethez létfontosságú elemek egyike olyan formában létezik, mint ahogyan mi ismerjük.

Az Európé a Jupiterhez, a naprendszer főként hidrogén és hélium alkotta legnagyobb bolygójához második legközelebb lévő hold. A külső héja vízjégből (10–15 km), illetve folyékony vízből (90 km) áll; míg a hold kisméretű magja vasból tevődik össze.

A Galileo amerikai űrszonda által az 1995 és 2003 közötti expedíció során által az Európéról sugárzott felvételek szerint a hold repedések szabdalta felszínét kásás jég borítja.

A tudósok, akiket meglepett ez a különös topográfia egy ilyen hideg helyen, ahol ráadásul gyenge a napfény, a Földön megtalálható, úgynevezett kaotikus terület-jelenséggel próbálják magyarázni a jelenséget.

A tűzhányók felett lévő jégtábláknál a jég és a melegvíz-csóvák kölcsönhatása hozza létre a Földön a "kaotikus területeket" – magyarázzák a kutatók. Számításaik szerint az Európét borító jégréteg vastagsága mintegy 10 kilométer, amelynek belsejében hatalmas vízlencsék találhatók, a felszíntől mintegy 3 kilométerre. Az ezekben a tavakban lévő meleg víz csóvaként tör a felszínre, megroppantja a jeget, amely megreped.

"A tudóstársadalom úgy véli, hogy ha az Európét borító jégréteg vastag, kevés esély van az életre, mert nincs kommunikáció a lent található óceán és a felszín között" – magyarázta Britney Schmidt, a Texasi Egyetem geofizikusa, a Nature című brit folyóiratban megjelent tanulmány fő szerzője.

Olvasóink írták

  • 1. TomTaylor 2011. november 18. 20:27
    „EURÓPA és nem Európé.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfedi keletkezése titkát az antarktiszi Alpok

Az Alpokhoz hasonló nagyságú hegylánc és a kelet-afrikai Nagy-hasadékvölgyhöz méltó, 2500… Tovább olvasom