Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Teszt bizonyítja a fekete medvék számolási képességét

A fekete medvék (Ursus americanus) számolási képességeiről árulkodik egy új vizsgálat, amelyben először végeztek érintőképernyős számítógépes teszteket a nagytestű húsevők bevonásával.
Az Animal Behaviour című folyóiratban közölt tanulmány három fogságban élő fekete medve közreműködésével készült. Az állatoknak két különböző sűrűségű ponthalmaz közül kellett választaniuk a tesztek során.

A húsevők körében a medvéknek van a legnagyobb relatív agyméretük - amely az agy- és a testtömeg hányadosát jelenti -, ám ettől függetlenül nagyon keveset tudni kognitív képességeikről. "Ilyen vizsgálatot korábban még nem végeztek nagytestű húsevőkkel - közölte a vizsgálatot vezető Jennifer Vonk, az Oakland Egyetem munkatársa. - Alapvetően azt próbáltuk kideríteni, hogy képesek-e a medvék megérteni: a kevesebbet vagy a többet kell választaniuk".

A medvék egyike akkor kapott jutalmat, ha mindig a több pontot ábrázoló képet választotta, míg a másik kettő a kevesebb pontot tartalmazó halmazok kiválasztásáért kapott ételt. A kutatók arról akartak megbizonyosodni, hogy a medvék nem csupán a pontok kiterjedése alapján választottak, ezt a képességet ugyanis már több másik állatnál is kimutatták korábban: a szakemberek ezért váltogatták a pontok elrendeződését, méretét, és mozgatták is őket - ismertette a tanulmányt a BBC brit közszolgálati tartalomszolgáltató internetes oldala.

Abból a tényből, hogy az állatok az ábrán látható pontok mennyisége, nem pedig a pöttyök által lefedett terület nagysága alapján választottak, a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a számoláshoz, nem pedig az alakzatok kiterjedésének becsléséhez hasonló műveletet hajtottak végre.

A vadon élő fekete medvék gyakran magányos, antiszociális állatok. A szakemberek szerint az eredmények azt sugallják, hogy a nem csoportban élő állatok rendelkezhetnek egyfajta számoláson alapuló ítélőképességgel. A főemlős fajokkal végzett hasonló tesztek révén a kutatók összehasonlíthatják a fekete medvék kognitív képességeit a nem emberi főemlősökéivel.

A medvék mellett csimpánzokkal is foglalkozó Vonk szerint az eddigi adatok alapján az állatok osztályozási és egyéb elvontabb fogalomalkotási képességei is összevethetők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Darwin evolúciós elméletével megalkotható ˝a tökéletes dallam˝?

A természetes kiválasztódás darwini elmélete és egy számítógépes program segítségével megalkotható… Tovább olvasom