Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Tevékben mutatták ki a MERS-vírus ellenanyagát

Tudósok megtalálták az első jelét annak, hogy a Közel-Keleten fertőző MERS-koronavírus talán a tevékről terjedhet az emberre.
A kutatók valószínűnek tartják, hogy számos zárt csoportban emberről emberre is terjed, ám eddig csak találgattak, milyen úton került az állatokról az emberre a 2012 szeptemberében azonosított koronavírus, a közel-keleti légúti megbetegedésnek (Middle-East Respiratory Syndrome, MERS) nevezett kórokozó.

Európai kutatók egy csoportja egypúpú tevékben, azaz dromedárokban találta meg a MERS ellenanyagát, ám magát a vírust nem. Az ellenanyag jelenléte arra utal, hogy az állat egyszer hordozta a MERS-t, vagy egy ahhoz nagyon hasonló vírust, és sikeresen legyőzte azt - olvasható a Lancet Infectious Diseases című orvosi szaklapban pénteken megjelent tanulmányban.

Az ellenanyagot az Ománból származó ötven teve mindegyikének vérmintájában azonosították, miközben százöt spanyol teve közül csak tizenöt esetében. A ománi mintákat spanyol, holland és chilei állatok mintáival vetették össze. Nem találtak ellenanyagot szarvasmarhában, birkában és kecskében sem.

"A MERS után kutatni olyan, mintha tűt keresnénk a szénakazalban. Az ellenanyag legalább utat mutat, merre keressünk. Eredményeink arra utalnak, hogy van valami a tevékben, ami roppant hasonlít a MERS-hez. Nem állíthatjuk, hogy ez az állat a vírus forrása, azonban amit nála találtunk, annak köze lehet az emberi megbetegedésekhez" - magyarázta Marion Koopmans, a tanulmány vezető szerzője, a holland Országos Közegészségügyi és Környezeti Intézet vezető virológusa.

A kutató a Közel-Kelet többi tevepopulációjának vizsgálatától is hasonló eredményre számít. A tevétől származó termékek, például a tej népszerű a Közel-Keleten, verseny- vagy egyéb célokra is sokan tartják a nagytestű állatot.

A MERS a koronavírusok családjába tartozik, amely a közönséges nátha kórokozója. Ebbe a csoportba tartozik súlyos akut emberi légzőszervi megbetegedést okozó SARS-vírus, amely 2003-ban Kínában ütötte fel a fejét, súlyos járványt okozva. Az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) eddig 94 MERS-fertőzést jelentettek, főként Szaúd-Arábiából. Eddig 46 haláleset írható a betegség számlájára.

A szaúdi egészségügyi hatóságoknak a New England Journal of Medicine című szaklap új számában megjelent levele szerint hét újabb fertőzést azonosítottak egészségügyi dolgozók körében.

A MERS legközelibb rokona a denevérvírus, amiből több tudós is arra következtet, hogy ez az emlős lehet a vírus természetes forrása. Egyes kutatók úgy vélik, a denevérről előbb más állatokra, például a tevére terjedt a kór, ezek adták tovább az embernek. A MERS lázat, köhögést, légzési nehézségeket, tüdőgyulladást és veseleállást okozhat. Egyelőre nincs ellenszere.

A tanulmányt kommentáló cikk egyik szerzője, Vincent Munster virológus szerint lehetséges, hogy a teve közvetíti a vírust, ám más állatokat is meg kell vizsgálni. Teszteket végeznek a Közel-Kelet egyéb tevepopulációiban is, és vizsgálják a datolyát, mivel sok tudós úgy gondolja, a denevérürülékkel fertőzött gyümölcs is közvetítheti a kórt.

A WHO szóvivője, Gregory Hartl szerint a tevében talált ellenanyag "fontos fejlemény", ám hangsúlyozta, hogy sok beteg semmiféle kapcsolatba sem került az állattal. "Ha tudjuk is, honnan ered a vírus, az nem világos, hogyan jut át az emberre. A tanulmány új darabbal gazdagította a nagy kirakójátékot, amelyen azonban sok még az üres hely" - fűzte hozzá Hartl.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az idősek napi kakaóivással elősegíthetik az egészséges agyműködést

Nem új a feltételezés, hogy a kakaónak köze lehet az érrendszer jó működéséhez. Tovább olvasom