Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Tiroli sziklagleccseren szimulálják a marsi viszonyokat

A 19 ország részvételével zajló projektben 12 kísérletet hajtanak végre.
A tiroli Kaunertal sziklagleccserén szimulálják a marsi viszonyokat a hétfőn indult Amadee 15 elnevezésű expedíció földi "űrhajósai" - jelentették be hétfői sajtótájékoztatójukon.

Induláskor két asztronauta egy-egy 45 kilogrammos űrruhát öltött magára, a 14 fős kutatócsoport két héten át végzi a gleccseren a modellkísérleteket.

"Mintegy hárommilliárd évvel ezelőtt víz lehetett a Mars felszínén. Mára ebből sziklagleccserek maradtak, vagyis köves, homokos felszín, alatta jég. Ezek a szikla- vagy blokkgleccserek nagyon hasonlítanak a kaunertalira, ezért alkalmas ez a vidék a marsi körülmények szimulációjára" - mondta a gleccser mellett tartott sajtótájékoztatón Gernot Grömer, az osztrák űrkutató szervezet (ÖWF) vezetője.

Az expedíció tagjai azt vizsgálják, milyen technikai kihívások várnak a Marsra érkező űrhajósokra. "Azokat a válsághelyzeteket, amelyekkel most szembekerülünk, a Marson már el tudjuk kerülni" - vélekedett Grömer.

A 19 ország részvételével zajló projektben 12 kísérletet hajtanak végre. A jég vizsgálata mellett újfajta gőzzuhanyt is tesztelnek és kipróbálnak egy 3D-s nyomtatót, amellyel fogimplantátumot lehet készíteni az űrben.

Az első Mars-expedícióra, melyen emberek is részt vesznek, már 20-30 éven belül számítani lehet a tudósok szerint. Tisztán technikai szempontból már most is lehetséges lenne és körülbelül ezer napig tartana egy Mars-utazás, 400 napot venne igénybe az oda- és visszaút - mondta Grömer az APA hírügynökségnek adott interjúban.

Hozzátette, hogy a Marson talált örök jégből vizet nyerhetnének, a visszatéréshez szükséges üzemanyag előállítására pedig a légköri szén-dioxidot lehetne használni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordméretű gleccserolvadást regisztráltak

A különösen érintett területek között van az Alpok is. Tovább olvasom