Délmagyar logó

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő 0°C | 9°C Még több cikk.

Titanic-hasonmás Tennesse-ben

98 évvel ezelőtt indult útjára Southampton kikötőjéből a Titanic New York felé, hogy aztán utasainak zömével együtt elpusztuljon – ennek ellenére a Titanic él és virul, méghozzá Tennessee-ben. A hajó hasonmását építették meg, és látható a város kikötőjében, a tragédiáját okozó jégheggyel együtt.
A 98 évvel ezelőtti történet még mindig foglalkoztatja az embereket, várhatóan ez lesz a környék legvonzóbb turistaattrakciója. A hajót egy éven át építették, 15 millió angol fontból. Évente egy millió látogatóra számítanak.

A hírhedt jéghegy a hajóorrtól jobbra helyezkedik el, a hajótestben 30 ezer négyzetméteren alakítottak ki múzeumot, amely idén áprilisban nyitotta meg kapuit, hogy emléket állítson a hajó 2208 utasának és személyzetének, akik 1912. április 15-én vesztették életüket.

Ez a második ilyen múzeum az Egyesült Államokban, a Pigeon Forge Titanic nevű hajó Missouriban fogadja a látogatókat.

A hajót egy éven át építették, 15 millió angol fontból. Fotó: Daily Mail (galéria)

– Múzeumunk nem egy izgalmas utazás, nem is hollywoodi látványosság – mondta Mary Kellogg-Joslyn, a Titanic Múzeum tulajdonosa. – Arra törekedtünk, hogy minden látogatónak interaktív élményt nyújtsunk, és hogy az ide látogatók megismerhessék azokat is, akik a hajón utaztak azon a végzetes úton.

A látogatók a hajóra lépéskor beszállókártyát kapnak belépőjegyként, rajta az egykori utasok egyikének neve és adatai olvashatók.

– Jelenleg 75 alkalmazottat foglalkoztatunk, akik korhű ruhákban fogadják a látogatókat – tette hozzá Kellogg-Joslyn. – Jelen van a hajó személyzete: a tisztek, a matrózok. Ügyelnek arra is, hogy harmadosztályú jeggyel senki ne tudjon átmenni az első osztályra, tehát minden úgy történik ma is a hajón, mint 1912-ben.

98 évvel ezelőtt indult útjára Southampton kikötőjéből a Titanic New York felé, hogy aztán utasainak zömével együtt elpusztuljon. Fotó: Daily Mail (galéria)

A hajón 400 eredeti tárgyat mutatnak be, amelyet a Titanic 1985-ös feltárása után vásároltak meg. Az első osztályon, az ebédlő galériáján vitrinekben mutatják be ezeket a kincseket, középen egy nyugágyat helyeztek el.

– Nálunk vannak a White Star evőeszközei is, ez a társaság építtette a hajót 1910-ben Belfastban – magyarázta Kellogg-Joslyn. – Gyűjteményünk egyik legfigyelemreméltóbb darabja az a mentőmellény, amely végül is megmentette az amerikai milliomos, Madeline Astor életét.

Az első amerikai Titanic Múzeum Bransonban 13 ezer négyzetméteres, annak látogatási adatait figyelembe véve a Tennesse-ben felállított hajó tulajdonosai úgy vélik: évente egymillió látogatót vonz majd a Titanic.

Ez a második múzeum az Egyesült Államokban, a Pigeon Forge Titanic nevű hajó Missouriban fogadja a látogatókat. Fotó: Daily Mail (galéria)

– Berendeztünk egy harmadosztályú kabint is, a látogatók ott megismerhetik, hogyan éltek-laktak az utasok egykor a hajón, még mielőtt az nekiütközött volna a jéghegynek, és elsüllyedt. A hajóhídra csillagos éjszakákon érdemes felmenni.

Megépítésekor a Titanic volt a világ legnagyobb utasszállító gőzhajója. Négy nappal az indulása után azonban jéghegynek ütközött, és elsüllyedt.

– A hajón kialakítottunk egy tartályt is, amelyben állandóan –2 fokos a víz. Ennyi volt a tenger hőmérséklete, amikor a hajó elsüllyedt. Aki beleteszi és néhány percig benne hagyja a kezét, át tudja érezni azt a szenvedést, amit a tengerbe zuhanó utasok átéltek a süllyedéskor. A legtöbben a hideg víz miatt haltak meg, ma már tudjuk, hogy ilyen hőmérsékleten alig negyedórát bír ki az emberi szervezet.

A hajó tulajdonosai annak ellenére biztosak a sikerben, hogy a Titanic soha nem érkezett meg New Yorkba. Története azonban mind a mai napig emberek millióit nyűgözi le világszerte.

Olvasóink írták

  • 2. franzvon 2010. június 23. 21:08
    „A galériából úgy tűnik,hogy nem kicsinyített,csak a hátsó fele lemaradt.Király.”
  • 1. Lugas6 2010. június 23. 18:39
    „Ez a modell az eredeti lekicsinyített másolata?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért utálja Barack Obama a briteket?

A kenyai férfi lehajtotta a fejét, amikor fogva tartói a brutális kínzás után kinyitották előtte a cella ajtaját. Ez a férfi korábban szakácsként dolgozott a brit hadseregben. Úgy hívták, hogy Hussein Onyango Obama. Ő Barack Obama apai nagyapja. Tovább olvasom