Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Titkos ókori folyosó a római Pantheon alatt

Az ókori Róma minden szeglete pontos és szimbolikus urbanisztikai terv szerint épült.
Földalatti folyosó kötötte össze a római Pantheont és Augustus császár mauzóleumát, rajta maga Augustus császár közlekedett - derítette ki az olasz fővárosban végzett régészeti ásatás.

Az ókori Róma minden szeglete pontos és szimbolikus urbanisztikai terv szerint épült - nyilatkozta az olasz sajtónak Paola Virgili régész, a Pantheon alatti folyosó felfedezője.

A földalatti járat a Kr. e. 27-25 között épített Pantheontól indult, hétszázötven méter hosszú volt. A folyosó a Pantheontól nem messzi Mars mezőig haladt, az itt álló Augustus-mauzóleumig. A síremléket a - Kr. e 63 és a Kr. u. 14 között élt - császár mg életében, valószínüleg Kr. e. 27-ben emelte.

A régészeti kutatások szerint a folyosó nem véletlenül kötötte össze a két szakrális funkciót betöltő épületet.

Augustus a születésnapján, szeptember 23-án a Pantheon közepén mutatkozott meg a római népnek. Nem sokkal déli tizenkét óra után az őszi napéjegyenlőség napján a nap sugarai a Pantheon kupoláján levő nyíláson keresztül beragyogták az alakját. Ezt követően a napfény az Augustus-mauzóleum irányában mozdult el, és negyedórával később a 44 méter magas síremlék tetején levő császárszobrot világította meg. Amire a napsugár a Pantheontól ideért, a császár is a mauzóleumhoz ért a földalatti folyosón keresztül, melyet a régészek számításai szerint a tempósan közlekedő császár tizenhárom perc alatt tudott megtenni. Virgili szerint a majdnem egy időben Róma két különböző pontján napfényben ragyogó császár látványa azt kívánta sugallni a római népnek, hogy Augustus igazi isten.

Az ókori folyosóból a Pantheon alatti rész maradt meg a mélybe vezető tizenegy lépcsőfokkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Expedíció a 75 éve eltűnt pilótanő nyomában

Nem sok nyomot hagyott maga után Amelia Earhart, a híres amerikai pilótanő, aki 75 évvel ezelőtt tűnt el a Csendes-óceán térségében. Tovább olvasom