Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Tíz év alatt egymillió fővel nőhet London lakossága

A brit statisztikai hivatal szerint egy évtizeden belül meghaladhatja a 9 millió főt London lakossága. Moszkván kívül jelenleg nincs olyan európai város, amely ekkora lakosságszámmal bírna.
A brit statisztikai hivatal, az Office for National Statistics (ONS) adatai szerint London városának 2010-es becsült lakossága 7,95 millió fő volt. Aktuális lakosságszáma körülbelül a nigériai Lagoséval egyezhet, és alig 200 ezer fővel marad el New York becsült népességétől. Ám, ha jelenleg növekedési trend változatlan marad, a következő tíz évben a brit fővárosban élők száma egymillió fővel növekedhet, és 2020-ra elérheti a 9 millió főt. Moszkván kívül jelenleg nincs olyan európai város, amely 9 milliónál több lakóval bírna.

A statisztikusok szerint a születésszámok emelkedésének és a bevándorlásnak köszönhetően a Londonban élők száma 2030-ig újabb egymillióval növekedhet, amellyel már meghaladhatja a tízmilliós értéket. Napjainkban 11 város van a világon, ahol több mint tíz millióan élnek. Ezek a brazíliai Sao Paulo kivételével, mind az ázsiai kontinensen találhatók.

Tíz év alatt egymillió fővel nőhet London lakossága
Tíz év alatt egymillió fővel nőhet London lakossága.

A népesség növekedése nemcsak Nagy-Britannia fővárosára lesz jellemző, de a régióban is érezteti majd hatását. Kelet- és Délkelet-Anglia térségében egyaránt 600 ezer főnyi népességnövekedéssel számolnak a szakértők a következő tíz évre. Az ország egészére vonatkozóan úgy becsülik, a populáció 2027-re eléri a 70 millió főt.

A statisztikai hivatal szerint a migráció és a természetes népességnövekedés egyaránt szerepet játszik a növekedésben, igaz – úgy becsülik –, a bevándorlás közvetlenül csak kisebb részben lesz felelős. Adataik szerint ugyanis a Londonba irányuló migráció mellett az onnan történő elvándorlás is jelentős, így a növekedés nagyobb részét az elhalálozások számát meghaladó születésszám eredményezi. Tény ugyanakkor, hogy a bevándorló családok esetében nagyobb a családalapítási kedv, így a migránsok közvetve is hozzájárulnak a népességnövekedéshez: három Londonban született kisgyermek közül már napjainkban is kettőnek legalább az egyik szülője külföldön született.

Az ONS becslését nettó migrációs értékkel számolta: a ki- és bevándorlók közötti különbség figyelembevételével évi 200 ezer főnyi új bevándorlóval kalkulált. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a jelenlegi migrációs érték 250 ezer főre tehető, amelyet a David Cameron vezette koalíciós kormány a kilencvenes évek elejére jellemző 100 ezres számra szeretne visszaszorítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A zaj az erdőnek is árt

A növényekre ugyan másként hat a sok decibel, de közvetett módon rájuk nézve is káros - állítják amerikai kutatók. Tovább olvasom