Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Tizenhatezer fafajta és 390 milliárd fa van Amazóniában

Hozzávetőleg 16 ezer fafajta és 390 milliárd fa van Amazóniában egy frissen közölt tanulmány szerint; hiába azonban a sokféleség, a világ legnagyobb esőerdőjében lévő fák többségét mindössze 227 faj adja.
A Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban tízévi munka eredményét vetették papírra a szerzők - világszerte 88 intézmény több mint száz szakértője - akik 1170 erdőmérés eredményeit összegezve készítették el az eddigi legrészletesebb "katalógust" az Amazonas vidékének fáiról, hogy így segítsék elő az őserdő jobb védelmét és emellett válaszokkal szolgáljanak az amazóniai biodiverzitás kulcskérdéseire.

Az Amazonas-medence hatalmas kiterjedése, valamint a nehéz terepviszonyok sokáig nem tették lehetővé a Brazíliától, Peruig, Kolumbiáig, Guyanáig és Suriname-ig érő esőerdő feltérképezését. A fák számáról és fajtájáról, valamint a flóra többi részéről szóló információk hiánya hátráltatta a tudományos munkát és az esőerdő megóvására irányuló törekvéseket - mutattak rá a projekt résztvevői.


"A Föld legnagyobb szén-dioxid kútja fekete lyuk volt az ökológusok és természetvédők számára, akik nem tudták, hogy mely fafajtákat fenyegeti leginkább a kihalás veszélye" - magyarázta Nigel Pitman, a chicagói természettudományi múzeum, a Field Museum munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

"Most már viszont tudjuk, melyek a leggyakoribb fajták és hány képviselőjük van" - fogalmazott a kutatásban részt vevő holland Hans ter Steege, aki szerint az új ismeretek nagyon hasznosak lesznek a további kutatásokhoz, valamint a politikai döntéshozók számára is.

Bár a szakemberek 16 ezerre becsülik az Amazóniában található fafajták számát, az állomány többségét 227 - hiperdominánsnak nevezett - fajta teszi ki, ami azt jelenti, hogy a fafajták 1,4 százaléka adja az esőerdő több mint felét. A leggyakoribbak között van a brazil dió, a kakaó, a kaucsuk és az acai pálma.

A projektben használt matematikai modell szerint ugyanakkor hatezer olyan ritka fafajta van Amazóniában, amelyből fajtánként csak kevesebb mint ezer él, vagyis a kihalás veszélye fenyegeti.

Olvasóink írták

  • 1. pachakuti 2013. október 20. 16:20
    „Egyelőre, még...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kína: csak távolról Kelet

A világ nagyhatalmai közé igyekvő megaállam bámulatos sebességgel modernizálódik. Tovább olvasom