Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Több ezer csontvázat találtak egy londoni építkezésen - videó

A temetkezőhely az 1665-ös nagy angliai pestisjárványban elhunytak maradványait is őrzi.
Csaknem háromezer, több száz éves csontvázat, köztük az 1665-ös nagy angliai pestisjárványban elhunytak maradványait őrző temetkezőhelyet tártak fel régészek egy londoni építkezésen - írja a The Daily Telegraph internetes kiadása.

A Bedlam vagy másképpen Bethlehem és New Churchyard elnevezésű temetőt 1569 és 1738 között használták a londoniak, így az 1665-1666-os nagy angliai pestis járvány idején is, amely az ország utolsó ilyen típusú járványa volt. Az egykori sírkert jelenleg a brit fővárosban készülő gyorsvasútvonal tervezett Liverpooli Street-i állomásának területén fekszik.

A tudósok reményei szerint a járványban elhunytak csontvázainak vizsgálata sokat segíthet a megbetegedést okozó baktériumtörzs fejlődésének megértésében.

A mintegy háromezer csontváz eltávolításán, a régészeti bizonyítékok rögzítésén egy 60 tagú régészcsapat dolgozik a következő négy hétben, heti hat napon keresztül, több műszakban. A szakértők szerint régészeti szempontból a lelőhely London legértékesebb 16-17. századi temetkezőhelyének bizonyulhat.

A temető feltárása után a régészek egy rétegnyi középkori mocsárüledéken áthatolva egészen a római kori maradványokig szeretnének leásni. A lelőhely alatt ugyanis egy római út húzódik, ahonnan már eddig is több érdekes lelet - patkó, temetkezési urna - került elő.


A helyszín régészeti munkálataival szeptemberre kell elkészülni, ezt követően tovább folytatódik az építkezés.

"A feltárás egy egyedülálló lehetőséget teremt, hogy többet megtudhassunk a 16-17. századi londoniak életéről és haláláról" - mondta el Jay Carver, az ásatás vezetője. Hozzátette: A temetkezési hely London történetének egy izgalmas fejezetét tárhatja fel, azt az időszakot, amikor a Tudor-kori városból kozmopolita, kora-újkori település vált.

A régész szerint valószínűleg ez az első alkalom, hogy ilyen nagy minta áll a tudósok rendelkezésére a korszak tanulmányozására. A temetkezőhelyet különböző társadalmi rétegekből származó csoportok és személyek használták.

A Crossrail gyorsvasút építését kísérő archeológiai munkák összességében Nagy-Britannia legnagyobb régészeti projektjének számítanak, eddig mintegy 40 helyszínen, több mint 10 ezer lelet került elő London múltjából.

A Liverpool Street-i állomáson 2013-ban és 2014-ben folytattak előzetes ásatásokat, akkor több mint négyszáz csontvázat és nagyszámú tárgyi leletet találtak a régészek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kukoricacsőre hasonlító rejtélyes jádetárgyat találtak Mexikóban

Kukoricacsőre hasonlító rejtélyes jádetárgyat fedeztek fel a mexikói Veracruzban lévő Arroyo… Tovább olvasom