Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Több milliárd lakható bolygó lehet a Tejútrendszerben

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelentetett tanulmányt kedden ismertette az amerikai tömegtájékoztatás.
Több milliárd lakható bolygó lehet galaxisunkban, a Tejútrendszerben, annál is több, mint ahány ember él a Földön - állapították meg amerikai csillagászok az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA által felbocsátott Kepler űrteleszkóp adatainak elemzése nyomán.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelentetett tanulmányt kedden ismertette az amerikai tömegtájékoztatás.

A csillagászok arra a megállapításra jutottak, hogy a Naphoz hasonló csillagok hozzávetőleg egyötöde körül keringhet a Földhöz hasonló méretű, sziklás, folyékony vizű bolygó, amely potenciálisan élet, akár intelligens élet hordozója lehet.

Ha a csillagászok becslése helyes, akkor a legközelebbi, óceánnal borított bolygó 12 fényévre lehet, ami galaktikus léptékben a Föld szomszédságban található ugyan, ám ez minden gyakorlati program - például egy űrszonda odaküldésnek - szempontjából túlságosan nagy távolság.

A szakemberek szerint ugyan a Naphoz fogható csillagok 22 százaléka körül keringhet a paraméterei alapján Földhöz fogható bolygó, a számítás hibahatára azonban plusz-mínusz 8 százalék. Jellemző módon a programmal kapcsolatos csillagászi számítások annyira eltérnek egymástól, hogy az AP hírügynökség kedden 8,8 milliárd, a The Washington Post 25 milliárd, a The New York Times pedig 40 milliárd potenciálisan élhető bolygóról számolt be.

A szakértők ugyanakkor rámutattak, hogy a bolygók mérete és a potenciálisan az élhető - vagyis a nem túlságosan forró és nem túlságosan hideg - zónában való elhelyezkedése önmagában nem jelenti azt, hogy azok konkrét fizikai adottságai is a Földéhez lennének hasonlatosak.

A kutatás még az extrapolációs számítások fázisában tart, vagyis a szakértők meglévő ismeretek alapján ismeretlen dolgokra próbálnak meg következtetni. A következő lépés az lehet, hogy e planétákon megpróbáljanak atmoszférát találni egy jövőben felbocsátandó nagyteljesítményű űrteleszkóp segítségével.

A 2009-ben a naprendszerünkön kívüli bolygók, elsősorban a Hattyú csillagkép 150 ezer csillaga körül elhelyezkedő planéták megfigyelésére felbocsátott Kepler űrteleszkóp a navigációs rendszer meghibásodása miatt idén felmondta a szolgálatot. Ám addig is több mint három éven keresztül továbbította az adatokat a Földre. Natalie Batalha, a NASA szakértője szerint egy teljes évi adatfolyam elemzéséhez még hozzá sem kezdtek.

A Kepler konkrétan 10 olyan, a Földéhez fogható méretű és a Naphoz hasonló csillag körül keringő bolygót azonosított be, amely az élhető övezetben található.

Olvasóink írták

 • 12. lukrecia 2013. november 07. 13:53
  „Csak gondoljunk bele egyszeru eletformak milyen nagy szamban tudnak elofordulni. Bakteriumok, Na es Gombak.”
 • 11. queenmargareth1 2013. november 06. 18:03
  „8. lukrecia 2013.11.06. 10:45 alapból a földi élethez kapcsolva gondolkodnak. Igen az Alien is megélt a bolygóján is!Aztán a levegőt is elviselte stb...”
 • 10. pachakuti 2013. november 06. 16:31
  „8. lukrecia

  Maximálisan igazad van! Elég csak az extremofilokra gondolni. Arról már szólni sem érdemes, hogy itt a földön egy amerikai tudós asszony bebizonyította, be is mutatta az általa talált arzén(!)alapú alacsonyrendű életet. A csak szén alapú életet hirdetők előbb csalónak, szélhámosnak állították be, majd kénytelen visszavonulót fújtak. a tudós hölgy sorsa azóta az elhallgattatás. Egyébként a szén alapú mellett már a 80-as évektől elfogadott a tudósok nagy többségénél a szilícium alapú élet lehetősége is.
  A sokmilliárdos életlehetőségről: mivel galaxisunkban 100-200 Md csillag (nap) van és a bolygók/bolygórendszerek nem kivételesek,hanem a jellemzők. A hiányuk kivételes! Csillagonként 15-20 bolygóval számolva, még ha többségük a mai ismereteink szerint alkalmatlan is az életre... hát, lehet számolgatni!”
 • 9. vmagdi 2013. november 06. 16:09
  „Naphoz fogható, Földhöz fogható....”
 • 8. lukrecia 2013. november 06. 10:45
  „Egyebkent az elet kialakulasat felszorozhatjuk , a nem emberi eletviszonyok kialakulasahoz alkalmas bolygok szamaval is . Mert nincs kobe vesve az sem , hogy mas homersekleti viszonyok, savas, lugos kemhatas eseten miert ne alakulhatna ki egeszen mas elet. ??? Ha csak az emberi eletbol indulunk ki , mar tevuton jarunk. Kinek lakhato bolygok?? Mas elo szervezetek szamara az is lakhato. Gondoljunk csak bele az anaerob bakteriumok letere. Az egesz vilagur egy hordozo eszkoz. En azt csodalom ahol semmi eletjelenseg nem tud kialakulni,”
 • 7. achilleus 2013. november 06. 09:28
  „Nem biztos az, hogy egy bolygó ha az úgynevezett "lakható zónában" kering, akkor az tényleg lakható is. (Nem nehéz belátni a Föld holdja (a Hold) is a Nap Lakható zónájában kering, mégsem lakható. ) Ráadásul ahhoz, hogy az élet kialakuljon, majd hosszabb ideig fennmaradjon, további feltételek tartós kielégítésére van szükség. Ha a fenti becslések alapján elfogadjuk, hogy 10 a nyolcadikon nagyságrendű a "lakható zónában" tartózkodó bolygók száma, de a Föld példáján fel tudunk sorolni 8 olyan tényezőt, amelyek mindegyikének bekövetkezési valószínűsége egyenként 10% , de az élet fennmaradása szempontjából elengedhetetlen feltétel, akkor minden egyes ilyen tényező figyelembe vétele tizedére csökkenti a valóban lakható bolygók számát (a civilizáció szintjéről most ne is beszéljünk). Végül könnyen meglehet, hogy a Tejútrendszerben csak 1 darab) ilyen bolygó marad, a mienk. (Hogy érthető legyen: egy ilyen tényező pl. az erős mágneses tér: valószínű, hogy a Föld méretű bolygók jóval kevesebb mint tizedének van jelentős mágneses tere. Máris megszoroztuk a lehetséges bolygók számát 0,1-del. És nem nehéz még hét feltételt összeszedni.)”
 • 6. v.imre 2013. november 06. 05:41
  „1. dodoni 2013.11.05. 21:04

  Néhány éve csak, hogy felfedezték az első Naprendszeren kívül létező bolygót. A tudósoknak, a csillagászoknak ezt megelőzően a következő volt az álláspontja, nézete. Rengeteget vitáztam erről 1983 januárt követően külön-külön Almár Iván csillagásszal, az MTA CsiKI akkori vezetőjével, Balázs Lajos tud.ig. helyettessel (vitánk abban zárult, hogy megírta nekem, hogy neki felesége van, vele akar foglalkozni, nem velem), a ma a helyette abban a funkcióban lévő Kiss Lászlóval (a mai napig permanensen) és még a szegedi ismerősömmel Szatmári Károllyal is nem sokkal azt követően, hogy Szegedre került (Nem hiszem, hogy emlékszik még rám a 85 körüli időkből. Volt egy jótanácsa, ami érdemlegesen segített nekem, de ezt majd alkalom adtán megbeszéljük.)
  Nos a csillagászok merev álláspontja volt, hogy mindaddig, amíg ténylegesen nem találunk rá tárgyi bizonyítékot, addig csak sejtésről és nem bizonyosságról beszélhetünk. Kötelezően! Még akkor is, ha a fizikai törvények és folyamatok általános jelenség, előfordulás a kozmoszban. Miután addig/eddig csak a Földet ismerjük, mint bizonyíték az élet számára, továbbá a Naprendszer az egyetlen ismert bolygórendszer. Rengeteg olyan ismeretterjesztő, akár dokumentum film jelenik meg manapság is a médiában, s telve velük a könyvtárak polcai, amelyek még ezt az "igazolt ismeretet" tartalmazza. Nagy-nehezen igazolódott a sejtés, s immár kitörhettünk az önnön gyávaságunk állította korlátok közül.
  Fontossága miatt ki kell emelnem az élet lehetősége értelmezését, mert itt is hatalmas félreismeret létezik. Sokan, még a tudósok között is azt tartják, hogy a tudatos ember megjelenése az evolúciós lánc végén mintegy automatizmus, a fejlődés csúcsa. Ha a húsevő dinoszauruszokat egészen véletlenül nem öli ki az a 65 millió évvel ezelőtt a Földbe csapódó meteor (kisbolygónyi, éppen méretes), akkor még ma is ez a faj uralná a földet nélkülünk, emberek nélkül. Viszont a növény- és állatvilág kialakulása útja, módja valóban az adott helyzetben lévő bolygó fizikai, kémiai állapotától, tulajdonságaitól függ. Ne higgyük, hogy a Föld helyzetében, adottságai között mindenképpen valami külső megtermékenyítésre volt szükség! De most az az éppen aktuális nyavajgása a csillagászoknak, hogy ugye amíg nem találunk máshol is élet jelenséget, addig csak a Föld a kivételezett egyetlen...”
 • 5. Lehiggadt 2013. november 06. 05:37
  „Ugyanezt Lukács Béla elméleti fizikus Friderikusz műsorában évekkel ezelőtt elmesélte..., de egy újszülöttnek minden vicc új...”
 • 4. jozko 2013. november 05. 21:49
  „Einstein forog a sírjában...

  Hű, micsoda telekmutyira van kilátás!”
 • 3. limlom 2013. november 05. 21:43
  „Na végre.
  Van hová menni.”
 • 2. queenmargareth1 2013. november 05. 21:35
  „hát menjünk tágabb értelmébe a dolgoknak:ha az Űr végtelen akkor végtelen mennyiségű lakható bolygó lehet.:)
  egyszerűen felfoghatatlan.megszámolni azt amit nem lehet...”
 • 1. dodoni 2013. november 05. 21:04
  „Ja! Több milliárd! És csak a Tejútrendszerben. Elég sokat nézzük a Spektrum és más efféle ismeretterjesztő csatornák ezzel a témával kapcsolatos műsorait. Ott épp az ellenkezőjéről van szó. Nagyon kevés az a bolygó, amelyen élet kialakulhat. Elképesztő sok feltételnek kell megfelelni ehhez. Épp valamelyik filmben pont az ellenkezőjéről volt szó, mint ami a cikk címe.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szekérbaleset okozhatta Tutanhamon fáraó halálát

Tutanhamon több mint 3300 évvel ezelőtt halt meg, a halálát és a bebalzsamozását övező rejtélyek… Tovább olvasom