Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Több mint 3000 éves sírt tártak fel Münchenben

A sír egy feltehetően 40 és 60 éves kora között elhunyt nőé.
A müncheni óváros eddigi legrégebbi, több mint 3000 éves sírját tárták föl német régészek.

A késő bronzkori (a Kr. e. 1350 és 1200 közötti időszakból származó) nyughelyre a müncheni Királyi Palota (Münchner Residenz) alatt bukkantak. A sír egy feltehetően 40 és 60 éves kora között elhunyt nőé; erre a halott mellett talált sírmellékletekből - köztük ékszerekből - és csontdarabokból következtettek - közölte a bajor műemlékgondozási hivatal.

A sírra májusban találtak csatornaépítés közben. Az évszázadok építkezései és a háborús pusztítások ellenére a helyen 3000 éven át érintetlenül fennmaradt ez a kis sziget - mondta Sebastian Sommer, a hivatal munkatársa.

Mivel a korszakból korábban hasonló leletekre bukkantak a közelben, a régészek arra következtetnek, hogy a Királyi Palota helyén és környékén egykor bronzkori település lehetett.

Bernd Schreiber, bajor kastélyigazgatóság elnöke szerint a lelet különleges érdekessége az, hogy az emberi megtelepedés legkorábbi nyomait éppen a későbbi királyi székhely területén találták meg, hasonlóan ahhoz, ahogyan Róma legkorábbi leletei is arról a Palatinus dombról valók, ahol Augustus császár később palotáját építtette.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kutyák képesek külön kezelni saját érdeklődésüket és gazdáik érzelmeit

Ha például több tárgy közül kell egyet gazdájukhoz vinniük, azt választják, amely gazdájukból korábban pozitív reakciót váltott ki. Tovább olvasom