Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Truman Capote eddig kiadatlan írását publikálták

A Yachts and Things című írás a Vanity Fair magazin kedden megjelent decemberi számában látott napvilágot.
Truman Capote (1924-1984) amerikai író újonnan felfedezett, ez idáig kiadatlan írását publikálta a Vanity Fair magazin.

A Yachts and Things című írás a magazin kedden megjelent decemberi számában látott napvilágot. A szakértők szerint a történet Capote befejezetlen önéletrajzi regényének, az Answered Prayers (Meghallgatott imák) című műnek egyik hiányzó részlete.

A regény, amelynek csupán néhány fejezete ismert, lerántja a leplet az író számos gazdag és befolyásos barátjának viharos és kényes részletektől hemzsegő magánéletéről. A korai vázlatnak tűnő kéziratra a magazin egyik segédszerkesztője, Sam Kashner talált rá, mialatt az Answered Prayers kapcsán végzett kutatásokat a New York-i Közkönyvtárban őrzött Capote-iratok között.

Truman Capote (1924-1984)
Truman Capote (1924-1984)

A hiányos regény az író halála után, 1987-ben jelent meg az Egyesült Államokban. A most előkerült hatoldalas szöveg a Capote egyik barátjának bérelt jachtján töltött háromhetes mediterrán hajókirándulás történetét meséli el. Szakértők szerint a házigazdát az olasz Fiat gyár egykori fejéről, Gianni Agnelliről mintázhatta a szerző, míg Mrs. Williams karaktere valószínűleg a The Washington Post néhai tulajdonosát, Katharine Grahamet rejti.

"Ez igazi, régimódi Truman - mondta Capote életrajzírója, Gerald Clarke. - A Yachts and Things cím kétségtelenül a regény egyik tervezett fejezetének a címe volt, de az a fejezet biztosan hosszabb lett volna hat oldalnál. Nem tudom, hogy ezt az írást miért nem publikálták, de úgy vélem, hogy talán maga Capote ítélte úgy, hogy nem üti meg a mércét."

Truman Capote 1948-ban vált ismertté első, Más hangok, más szobák című regényével. Népszerűségét főképpen az Álom luxuskivitelben és a Hidegvérrel című írásainak köszönhette, illetve annak, hogy könnyedén mozgott a New York-i felső tízezer köreiben. Az író májrák következtében hunyt el 1984-ben, Joanne Carsonnak, a televíziós műsorvezető Johnny Carson volt feleségének Los-Angeles-i otthonában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feltűnni már könnyű, boldogulni még nem: ma is sok a tehetséges cigányzenész

Kiderül a tévéműsorokból, ma is sok a zenében tehetséges cigány fiatal, de az is látszik, milyen sok kallódik el. Tovább olvasom