Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Tudóscsoport állt ki az e-cigaretta mellett

A vizsgálatot azért kezdték meg, mert a WHO dohányterméknek akarja minősíteni az elektromos cigarettát.

Ötvenhárom vezető tudósból álló csoport figyelmeztette az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), hogy ne minősítse dohányterméknek az eleketromos cigarettát, mert ezzel veszélybe sodorja a dohányzás okozta halálozás és betegségek visszaszorításának egyik komoly esélyét.

Az ENSZ-szervezet korábban jelezte, hogy szándékában áll az e-cigarettát is egy kalap alá venni a többi nikotintartalmú termékkel. Ezzel kapcsolatban novemberben több dokumentum is kiszivárgott, amelyek arra utaltak, hogy a WHO ugyanazokat a szabályokat akarja alkalmazni az e-cigarettákra, mint a dohánytermékeket ellenőrző konvenció keretébe (FCTC) tartozó többi ismert termékre.

Az e-cigaretták a dohányzást mímelve párán keresztül juttatják a szervezetbe a nikotint.

A Margaret Chan WHO-főtitkárhoz címzett nyílt levélben európai, észak-amerikai, ázsiai és ausztráliai tudósok érveltek amellett, hogy az e-cigarettához hasonló, kis kockázatú termékek nem a "probléma részét" képezik a dohányzás elleni küzdelemben, hanem éppenséggel a "megoldás részei" lehetnek. A tudósok szerint az e-cigaretta akár "a 21. század legjelentősebb egészségügyi felfedezései közé sorolható, hiszen valószínűleg százmilliók életét mentheti meg".

Az e-cigaretták forgalma az utóbbi két évben óriásira nőtt: 2013-ban már hárommilliárd dollárra rúgott az ágazat árbevétele. Elfogadottságuk azonban vegyes: mivel igen rövid ideje vannak forgalomban, nem lehet tudni, milyen hosszú távú egészségkárosító hatásaik lehetnek.

A genfi központú WHO közölte, hogy az e-cigarettákkal kapcsolatos álláspontja még nem alakult ki, a kérdéssel az októberi moszkvai FCTC-konferencia foglalkozik, amelyen a javasolt szabályozásokat megvitatják.

Gerry Stimson, az Imperial College London tudósa, a nyílt levél megírásának egyik szervezője szerint a WHO álláspontja "bizarr", és a szervezet keményebben kezeli az e-cigarettákat az európai vagy egyesült államokbeli szabályozásnál.

"Hallatni akarjuk a hangunkat, mielőtt a dolgok már kőbe lennének vésve" - mondta Stimson.

A WHO főtitkára a közelgő, május 31-i dohányzásmentes világnap előtt kiadott keddi nyilatkozatában leszögezte, hogy a dohánytermékek adójának emelése a leghatékonyabb módja a dohányzás visszaszorításának.

A szervezet úgy becsülte 2012-es adatokon alapuló számítások szerint, hogy amennyiben minden ország 50 százalékkal emelné a dohánytermékek adóját, a következő három évben 49 millió dohányos szokna le, és végül 11 millió életet lehetne megmenteni.

A dohányzás szedi a legtöbb halálos áldozatot a világon a megelőzhető halálokok közül. A statisztikák szerint évente közel hatmillió ember életét követeli, közülük több mint 600 ezer nem is dohányzik, csak passzív dohányos. A WHO figyelmeztetett: megfelelő beavatkozás nélkül 2030-ra évi nyolcmillióra emelkedhet a dohányzás miatt elhunytak száma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kikötött a Szojuz a Nemzetközi Űrállomáson

Az űrhajó közép-európai idő szerint 3 óra 44 perckor csatlakozott a Nemzetközi Űrállomásra, ezzel… Tovább olvasom