Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Ugrás 39 kilométerről: Felixnek sikerült! - fotók

Sikerült Felix Baumgartner osztrák extrémsportoló világrekord-kísérlete: mintegy 39 kilométeres magasságból ugrott ki, és szabadesésben száguldott a föld felé, mielőtt kinyitotta volna ejtőernyőjét.
20:25 - Sikerült Felix Baumgartner osztrák extrémsportoló világrekord-kísérlete: mintegy 39 kilométeres magasságból ugrott ki, és szabadesésben száguldott a föld felé, mielőtt kinyitotta volna ejtőernyőjét.

Az ugrás összesen mintegy tíz percig tartott, ebből 4 perc 19 másodperc volt a szabadesés. A 43 éves Baumgartner magyar idő szerint vasárnap délután fél hatkor szállt fel az új-mexikói sivatagból egy 55 emelet magas héliumballonon függő kapszulában.

Sikerült Felix Baumgartner világrekord-kísérlete

Az egykori katonai ejtőernyős több mint kétórás emelkedés után ugrott ki a kapszulából különleges nyomás- és hőálló űrhajósruhájában, s száguldott a Föld felé. Baumgartner 20 óra 16 perckor az új-mexikói sivatagban biztonságosan landolt.

Ha a mérési adatok igazolják, ő lesz az első, aki szabadesésben átlépi a hangsebességet, ez lesz a leghosszabb szabadesés és a legmagasabb emberes ballonos repülés is.

20:15 - Sikerült a rekord, soha senki nem ugrott se ilyen magasról és nem zuhant ilyen nagy sebességgel. Fotógaléria rövidesen!

Live Info videó

20:07 - Közel 40 kilométeres magasságból ugrott. Több, mint 1170 km/órás sebességgel zuhant.

19:45 - Akár magasabbra is emelkedhet, mint tervezték. A léggömb tovább tágult, és még nem érte el maximális lehetséges átmérőjét. Van esély a 37-38 km-es magasság elérésére is.

18:40 - Megkezdte világrekord-kísérletét Felix Baumgartner osztrák extrémsportoló, aki több mint 36 kilométeres magasságból akar kiugrani, hogy elsőként lépje át a hangsebességet, miközben szabadesésben közeledik a Föld felé.

A 43 éves Baumgartner magyar idő szerint vasárnap délután fél hatkor szállt fel az új-mexikói sivatagból egy 55 emelet magas héliumballonon függő kapszulában. Az egykori katonai ejtőernyős több mint kétórás emelkedés után ugrik ki a kapszulából különleges nyomás- és hőálló űrhajósruhájában. 

A Rettenthetetlen Félixnek becézett sportoló több világrekordot is megdönthet a sikeres kísérlettel: ő lehet az első, aki szabadesésben átlépi a hangsebességet, ez lesz a leghosszabb szabadesés és a legmagasabb emberes ballonos repülés is. A jelenlegi csúcstartó amerikai Joseph Kittinger 1960-ban 31 ezer 333 méter magasból ugrott ki egy hőlégballonból.Kedden rossz szélviszonyok miatt elhalasztották a rekordkísérletet. A vasárnapi felemelkedés kezdete is többször csúszott.

Többször is elhalasztották az ugrást

Eredetileg hétfőre, majd keddre tervezték, azonban a rossz időjárás miatt mindkét nap elhalasztották a rekordugrást. Az osztrák bázisugró, Felix Baumgartner 36 kilométer magasról tervez ejtőernyős ugrást végezni Új-Mexikóban, az UFO-hívők mekkájaként is ismert Roswellben, a szél azonban túl erősnek bizonyult a ballon biztonságos felengedéséhez.

Az előkészületek már évek óta tartanak. A korábbi rekordot még 1960-ban állította fel Joe Kittinger, ő 31,3 kilométer magasról ugrott, de a mostani rekordkísérlet szervezésében is résztvesz. A mutatvány egyátalán nem veszélytelen, a bázisugró sebessége a hangsebességet is átlépheti, néhány szakértő pedig az ejtőernyő befagyásától tart.

36 kilométer magasan általában -40 fok körüli a hőmérséklet, a leghidegebb azonban, 17 kilométer magasan van, ott kedden -70 fokot mért a meteorológiai ballon.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. saturnus 2012. október 16. 06:21
  „Én több csatornán tv/net követtem figyelemmel az eseményeket. Hétköznapi emberek akiknek ismeretük a világról csak addig terjed,hogy viktor jaj de sokan bántják ,meg szegény ,azoknak halvány lövésük sincsen ennek a kísérletnek a lényegéről. Még nem elemezték ki mindenre kiterjedően sem a felemelkedést és sem az ugrás élettani következményeinek a folyamatát lásd pár másodpercig elveszítette az eszméletét azért kezdett el forogni mert nem tudta irányítani a zuhanást/szabadesést. Földi irányítással kapcsolták be a fékező ejtőernyőt majd nyílt ki a siklóernyő amit évtizedekkel ezelőtt a NASA kísérletezett ki. Nem várhatták meg a katasztrófa bekövetkeztét és így a tervezett hat perces szabadesésből négy lett így a földre érkezés mintegy tíz percre tolódott ki. Visszatérve a forgás szabadesésben ez több "G" negatív gyorsulás az agy vér ellátásában okoz visszafordíthatatlan elváltozást. Tehát az ejtőernyős nem tudja kinyitni a biztonságos és irányított földre érkezést segítő siklóernyőt. Tehát még itt nagyon sok kérdés van mint a -70C is oda fent a földi légkör réteg magasságaiban meg másodpercek alatt kialakuló nyomáskülönbségek/keszonbetegség/hatása és kivédése.
  Egyszóval ilyen bánki féléknek aki hülye vagy naranccsal átitatott agyvelővel rendelkezik az halhasson és örüljön ,hogy luk van rajta és szelel.”
 • 25. Queenmargareth 2012. október 15. 20:38
  „23 az Tokaji:)
  és köszönöm, jó tudni, hogy nem csak ott fenn hagytuk, oké, ilyen technikai korban ez elég hülye feltételezés volt....”
 • 24. Apátfalvi** 2012. október 15. 19:46
  „5.

  Ezt a mocskot miért engeditek ideokádni?

  Kiscsicska, Tony Curtis ezerszer nagyobb magyar volt, mint amekkora te valaha is lehetsz!

  Mindig büszkén hangoztatta magyarságát, még akkor is, amikor Hollywood legnagyobb sztárjai között volt! Hol érhetsz te a nyomába, vagy bármelyik genetikai hulladék elvbarátod?

  És ezt kérném szépen betenni, ha már ez a féreg is ideokádhat egy ilyen nagyszerű eseményhez!”
 • 23. Francois 2012. október 15. 19:02
  „Nézem a tévét! Hát én nem tudom.

  Nekem azért a Tokai aszú jobban esik, mint a Baumgartner!”
 • 22. Dr.Input 2012. október 15. 18:52
  „15. Azért állt meg egy bizonyos magasságban a ballon, mert a benne lévő hélium és a körülötte lévő légkör sűrűsége egyenlő lett. A hélium ugye földközelben a sűrűbb légkörben könnyebbnek minősül mint a levegő, ezért száll fel. A magasság emelkedésével ritkul a levegő, így bizonyos magasságon az emelkedés megáll.
  Miután Felix földet ért, a ballonról levált a kapszula és egy ejtőernyő segítségével leszállt a földre. A ballonból ekkor kiszökött a gáz, így az is visszahullott a földre. A ballon tetejéhez erősített műszerekkel, meg is tudják találni, tehát nem fog ott maradni sehol.

  A fenti légkör alacsony sűrűsége tette lehetővé azt is, hogy Felix átlépje a hangsebességet, hiszen a ritkább levegőnek kisebb a közegellenállása is. Ahogy zuhanás közben egyre sűrűbb közegbe ért, úgy a sebessége is szépen lecsökkent, egészen annyira, mint egy "átlagos" ejtőernyős ugrás. Ezért sem kellett speciális ejtőernyő, mivel annak már nem kellett a szokásostól eltérő terhelést kibírnia.

  16. Majdnem.”
 • 21. Mike3 2012. október 15. 18:06
  „16: A kabin is lejött tegnap, szintén ernyővel”
 • 20. Queenmargareth 2012. október 15. 18:06
  „19. öregvegyész 2012.10.15. 17:01 köszönöm, megnéztem, amit belinkeltek nekem és csodálatos volt!és most már itt is látom a videót.”
 • 19. öregvegyész 2012. október 15. 17:01
  „15 Quinmargaret
  Amikor megállt frissítened kellett volna. Ez két mp max és nézhetted volna végig. Javaslom, nézd meg a javasolt oldalt és nézd meg folyamatosan,mert úgy jön át, hogy mennyire más viszonyok voltak,mint amire számítottak. Számomra nagyon érdekes volt a szabadesés szakasza is,mertaz sem az előre tervezetten zajlott.Nem az az érdekes hogy nem sikerült a szabadesés időtartamát megdöntenie, hanem ,hogy miért?Nagyszerű,hogy ezt a bolyolult feladatot milyen sikeresen hajtották végre. Ez igai csapatmunka volt!”
 • 18. Queenmargareth 2012. október 15. 16:17
  „köszi, ez is segítség nekem.”
 • 17. csonakos 2012. október 15. 16:15
  „5. Queenmargareth 2012.10.15. 15:22
  itt nézhetsz egy kis izelítött amikor kiugrik, mit is látott a kamera!

  http://index.hu/tech/2012/10/15/elkepeszto_felvetel_a_sztratougrasrol/”
 • 16. csonakos 2012. október 15. 16:03
  „15. Queenmargareth 2012.10.15. 15:22
  Ne menjünk ebbe bele mert elég nehéz lene annak elmagyarázni aki most indul az alapoktól. A lényeg az a lufi héliummal igen csak vékony anyagból készült 0,02 milliméter a vastagsága! Egyenlőre föntmarad amíg bírja héliummal és szolgáltatja az adatokat az automata műszereken keresztül. Ha kifogy a "szuszból" akkor meg szépen visszaereszkedik a földre, ha csak addig valami újabb elhallgatott manőverrel le nem hozzák a kabint! Ki tudja, valójában hol is tart ma a sztratoszféra meghódításának tudománya!”
 • 15. Queenmargareth 2012. október 15. 15:22
  „biztos csodás látvány, és sajnálom, hogy én nem láttam:(
  de hová lett a felvivő cuccos?Az majd elég, nem tud, szerintem, vagy ott megállt és kész?Miért állt meg ott, pont ott?Komolyan érdekel.”
 • 14. öregvegyész 2012. október 15. 15:18
  „Számomra ijesztő az a szellemi színvonal,mely a kommentekben megjelenik. Higgyék el akik ezt a kísérletet megtervezték és végrehajtották a szellemi elithez tartoznak. Ez akísérlet nagyon pontosan bizonyította mennyire nem ismerhetjük még a Föld légkörét. A DM nem szaklap,hanem napilap. Nem fog adni részletes elemzést az ugrásról.De nagyon jó volt ,hogy közölte a forrást hol tekinthetjük meg. Köszönöm. AKI MEG NEM ÉRTETTE MIT LÁTOTT AZ NE KAVARJON ÉS NE ZAGYVÁLJON,HALLGGASSON!”
 • 13. csonakos 2012. október 15. 14:13
  „9. Queenmargareth 2012.10.15. 10:39
  100 év alatt mennyit fejlődött a repülés! A hatvanas ugráshoz képest ismét eltel ötven év! Magasabbra emelkedett és a hangsebességet átlépve tért vissza a földre. Én, rászántam azt a három óra hosszat mert még sosem néztem le a földre 39030 méterről! Neki köszönhetően, most milliók láthatták a földet úgy, ahogy csak ő láthatta személyesen!
  Izgalmas volt de istennek hála épségben földet ért! A tudományos eredményekről meg hallgatnak de biztos sokat profitálnak belőle a jövő űrutazói, űrtúristái! Ő, egy úttrő volt a mai korban!”
 • 12. bánki 2012. október 15. 11:56
  „11. Queenmargareth 2012.10.15. 11:18

  Fenéket !

  Gravitáció !”
 • 11. Queenmargareth 2012. október 15. 11:18
  „Mielőtt támadnátok, nem azt írtam, hogy ez nem óriási dolog!”
 • 10. Smerdis 2012. október 15. 11:00
  „5. bánki 2012.10.15. 08:06

  Te is csak annyiban vagy magyar, hogy majdnem tudsz magyarul.”
 • 9. Queenmargareth 2012. október 15. 10:39
  „én azt nem értem, hova lett az a ballon, ami felvitte és miért nagyobb, dolog ez, mint az 1960-as, amikor szerintem nem volt így bebugyolálva valaki...”
 • 8. galuska 2012. október 15. 09:19
  „jujjj de izgultam amikor zuhant, mindig figyeltem hogy beszél-e még, attól féltem kigyullad :-) de nem”
 • 7. roxper 2012. október 15. 09:02
  „5.
  Mást sem vártunk tőled, okoska! :D

  Grt neki, nem semmi lehetett 1170 kmh-val pörögni és aztán földet érni! :)”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizennyolcadik századi hajóroncsra bukkantak Szicília partjainál

Egy 18. századi hajóroncsot fedezett fel az olasz határőrség egyik búvára Szicília partjainál, a… Tovább olvasom