Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Új betegség kelt rettegést a Föld narancstermesztői között

A baktériumot terjesztő levélbolhafaj ellen fémdarazsak "bevetésével" próbálják fölvenni a harcot amerikai szakemberek - írta a Der Spiegel.
A járvány neve huanglongbing (HLB), avagy sárgasárkány-kór, eddig narancs és citromfák millióit tette tönkre Kínában, Indiában, a Maláj-félszigeten, Indonéziában, Brazíliában, Afrika keleti és déli részén, Kubában, Mexikóban és Floridában. Utóbbi régióban hat évvel ezelőtt bukkant fel a HLB, azóta több ezer narancsfát kellett kivágni, a kár meghaladja a 4 milliárd dollárt.

Egy évvel ezelőtt a HLB elérte Kaliforniát is, az Egyesült Államok (Brazília mögött a világ második legnagyobb narancstermesztője) fő citrustermő vidékét. Ottani kutatók Mark Hoddle entomológus vezetésével biológiai fegyver alkalmazásával próbálnak megálljt parancsolni a Diaphorina citri nevű levélbolha által terjesztett kórnak.

A "fegyver" az ártalmatlanul hangzó Tamarixia radiata névre hallgató fémdarázs. Ez az apró rovar természetes ellensége az ázsiai citruslevélbolhának, a HLB "gazdaállatának". A darázs egy-egy petét rak a levélbolha lárváinak hasára. A kikelő darázslárva behatol "gazdája" testébe, és mintegy belülről fölemészti azt. Egyetlen darázs - utódai révén - akár 300 levélbolhát képes elpusztítani.

Hoddle csapata kézipoggyászban importálta a darazsakat Pakisztánból. Los Angeles környékén kezdték el a kísérletet. Ahol beteg narancsfát vettek észre, szabadon engedtek néhány darazsat. Tavaly óta 28 ezer fémdarázs röpköd a nagyváros környéki narancsültetvényeken, a kísérlet kezd eredményt hozni.

A HLB ellenszerét genetikai laboratóriumok is keresik. A Texas A&M Egyetem kutatói a spenót két génjét ültették be citrusfajokba; a kísérletek azt mutatták, hogy a transzgenetikus növények ellenállnak a fertőző kórnak.

Olvasóink írták

  • 2. Léni 2013. március 25. 13:17
    „Tudja ezt a Fidesz? A kétharmad majd elintézi ennek a baktériumnak a sorsát.”
  • 1. grafika88 2013. március 24. 11:06
    „Narancs..citrus félék kiírhatatlan ellensége : orbanvírus.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A valaha látott legfiatalabb csillagok egy csoportját fedezték fel

Az újonnan felfedezett tizenöt protocsillagra véletlenül bukkantak rá a szakemberek az Orion… Tovább olvasom