Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Új felvételek az elsüllyedt Titanicról

Minden eddiginél élesebb és nagyobb felbontású képek készültek arról a tengerfenék-területről, ahol a száz éve elsüllyedt Titanic roncsai hevernek.
A képeken láthatók a hajótest darabjai és lépcsők a tat körül. A tengerfenéket a katasztrófát okozó jéghegyből származó leomló tömbök által ütött kráterek szabdalják. A felvételeket a massachusettsi Woods Hole Oceanográfiai Intézet (WHOI) kutatói készítették több hónap alatt.

"Most már mindennek ismerjük a helyét. Száz év múltán a lepel végre fellebbent" - idézte a WHOI munkatársát, Bill Lange-et a The Daily Telegraph.

A képeket - amelyek a National Geographic áprilisi, a Titanic elsüllyedésének századik évfordulójáról megemlékező számában jelennek meg - három speciális robot készítette, amelyek optikai és szonárkamerákkal pásztázták végig a hatalmas, több mint 38 négyzetkilométeres területet.

James Selgado, az expedíció tudományos vezetője a National Geographicnek elmondta, a felvételek "megváltoztatják a játékszabályokat."

"A múltban a Titanicot feltérképezni olyan volt, mintha Manhattant próbáltuk volna megismerni egy esős éjjelen egyetlen vaku segítségével. Most már behatárolt területtel rendelkezünk, amely feltérképezhető, lemérhető. A következő években ez a térkép megszólaltathatja azokat az embereket, akik elnémultak - ahogy hittük, örökre - akkor, amikor a jeges víz összezárult a fejük felett" - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. gorgó 2012. március 23. 08:08
    „Ekkora marhaságot írni! "A tengerfenéket a katasztrófát okozó jéghegyből származó leomló tömbök által ütött kráterek szabdalják." 4000 m mélyen a jéghegytömbök által ütött kráterek!??? Ezek nem normálisak. Amikor a jég - akármekkora - úszik. Hogy mehetett le akkora erővel a tengerfenékre? Még akkor sem, ha a világűrből csapódott volna be!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vastagodni kezdett az ózonréteg

Az UV-sugárzás intenzitása azonban a légszennyezettség csökkenésével nemhogy visszaesett volna,… Tovább olvasom