Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Új Homo erectus-fosszíliát tártak fel Kínában

A felegyenesedett ember ritka maradványai lelőhelyükről a lüancsuani ember elnevezést kapták.
Új Homo erectus-fosszíliát tártak fel Kínában. A felegyenesedett ember ritka maradványai lelőhelyükről a lüancsuani ember elnevezést kapták.

A megkövesedett fogakból álló leletre a közép-kínai Honan tartományban, a Lüancsuan megyei Szuncsiatung lelőhelyen találtak rá a szakemberek. A maradványok egy fiatalon elhunyt előember koponyájából származnak.

Csanjang Li, egy honani régészeti kutatócsoport tagja szerint a kutatók úgy vélik, hogy a szuncsiatungi kőzetréteg a közép pleisztocén korból származik, ugyanabból az időszakból, mint a pekingi ember néven ismertté vált, 750 ezer éves Homo erectus-fosszília, amelyre a Pekinghez közeli Csoukoutien barlangrendszerben találtak rá a 20. század elején.

Az illetékes honani hivatal a lelet tanulmányozására szakembereket hívott össze, akik közösen döntöttek a lüancsuani ember elnevezés mellett. Mint arra Kao Hszing, a kínai Paleontológiai és Paleoantropológiai Kutatóintézet tagja rámutatott, nagyon kevés új Homo erectus-fosszíliát fedeznek fel világszerte. A Szuncsiatung lelőhely újabb adatokkal fogja segíteni a paleoantropológiai tanulmányok fejlődését.

A szuncsiatungi barlangokban a régészek nagy mennyiségű ősi állati fosszíliát, köztük őz- és orrszarvúmaradványokat is találtak, amelyek hasonlítottak a Csoukoutienben talált leletekhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mai kutyák egyik őséé az Altájban talált koponya

Az Oroszországban talált 33 ezer éves koponyáról 4 évtizeden át nem tudták eldönteni, hogy farkasé… Tovább olvasom