Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Új makákófajt fedeztek fel Tibetben - fotó

Kínai tudósok szerint a kis populáció védelemre szorul.
Új makákófajt azonosítottak Tibetben kínai tudósok, akik szerint a kis populáció védelemre szorul.

A Modog megyében talált új faj a fehérpofájú makákó (Macaca leucogenys) rendszertani nevet kapta. A felfedezést az American Journal of Primatology című, főemlősökkel foglalkozó szaklap legutóbbi számában tették közzé.

Az új makákófajt Li Cseng természetfotós pillantotta meg először 2012-ben. A fotós az állat jellegzetes üvöltésére figyelt fel. A nagyjából tíz egyedből álló csoport visszaszaladt az erdőbe, mielőtt pontosabban megfigyelhette volna őket.

Az új faj a fehérpofájú makákó rendszertani nevet kapta.
Az új faj a fehérpofájú makákó rendszertani nevet kapta.

Li 2013 októberében részt vett egy felmérésben, amely Tibet vadon élő állatait vette számba. Modog megye őserdeiben felállított 31 kamerát, melyeket mozgásérzékelő hozott működésbe, ilyenkor egy-egy gép 15 másodpercenként három képet és egy 15 másodperces videót készített. A fél évvel később begyűjtött több száz fotón és több mint száz videón a makákók is megjelentek. 2014 decemberében pedig két kínai kutató, Fan Peng-fej és Csao Csao már úgy vélte, az állatok új fajt képviselnek.

Az új faj legfeltűnőbb, egyben névadó jellegzetessége a felnőtt egyedek pofájának elütő, fehér szőrzete. Megkülönbözteti a többi makákótól hosszú nyaki szőrzete, viszonylag csupasz, rövid farka és orra sötét bőre. A mély hangon ugató makákóktól eltér éles, magas vészkiáltásuk is.

Li 500 fősre becsülte a fehérpofájú makákók egyedszámát. Eddigi egyetlen ismert élőhelyük Modog.

A kelet-himalájai térségben elterülő megye sokszínű élővilágáról ismert. Ugyan az erdőirtás régóta tilos a térségben, a tanulmány szerzői szerint az emberi tevékenység így is fenyegeti az ott élő állatokat: a helyi lakosság egyes csoportjai vadásznak a makákókra, élőhelyüket pedig a kormány által tervezett vízierőművek is veszélyeztethetik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig ízletes a világ legöregebb pezsgője

Megkóstolták és elemzésnek vetették alá szakemberek azokat a 170-es éves pezsgőket, amelyekre egy… Tovább olvasom