Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Új tapírfajt fedeztek fel az Amazonas vidékén

A Tapirus kabomani mindössze az ötödik felfedezett tapírfaj 1865 óta az egész Földön
Új tapírfajt fedeztek fel tudósok az Amazonas vidékén.

A Tapirus kabomani mindössze az ötödik felfedezett tapírfaj 1865 óta az egész Földön, és több mint száz éve az első új emlős a lóféléket, az orrszarvúféléket és a tapírokat magában foglaló páratlan ujjú patások rendjében.

A tudósok az elmúlt évtizedek legjelentősebb felfedezéseként tekintenek a Tapirus kabomanira, legalábbis a szárazföldi emlősök tekintetében. Ehhez fogható sikert véleményük szerint csak a Vietnam és Kambodzsa területén 1992-ben felfedezett vietnami antilop jelentett.


Az eddig ismert tapírfajokhoz képest a Tapirus kabomani kisebb termetű, hozzávetőleg 110 kilogrammot nyom, ami jóval elmarad a Dél-Amerikában leggyakoribb tapírfajta, a közönséges tapír akár 320 kilogrammos súlyától. Végtagjai is rövidebbek - derült ki a Journal of Mammology című tudományos folyóirat decemberi számában megjelent tanulmányból, amely szerint az újonnan leírt faj képviselőinek hossza 1,2 méter, vállmagassága pedig 90 centiméter.

A tudósoknak indián törzsek segítségével sikerült megerősíteniük a Tapirus kabomani létezését. "Az indiánok régóta beszéltek egy másfajta antáról - a tapír portugálul - a tudóstársadalom azonban nem sok figyelmet szentelt nekik, mert abban a hitben voltak, hogy a közönséges tapírról van szó" - fogalmazott Mario Cozzuol, a tanulmány egyik szerzője, a brazíliai Minas Gerais-i egyetem kutatója.

A szakemberek szerint a Tapirus kabomani elsősorban a Madeira folyó felső folyásának vidékén, az Amazonas-medence délnyugati részében él, de vélhetően előfordul Kolumbia és talán Francia Guyana déli részén, illetve az ahhoz közeli brazíliai területeken is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különlegesen szép űrfelvételekkel kívánt boldog ünnepeket a NASA

A NASA bolygókutató részlege a Szaturnuszról és annak holdjairól tett közzé lenyűgöző új… Tovább olvasom