Délmagyar logó

2018. 10. 24. szerda - Salamon 8°C | 14°C Még több cikk.

Újabb kis lépések a Holdon

Éppen negyven éve lépett másodszor a Holdra az ember. Az Apollo-12 legénysége két sétát is tett az égitesten, 34 kiló kőzet- és talajmintát gyűjtve.
Ekkor derült ki: a baktériumok az űrben is életben maradnak. Azóta mintegy 500 ember járt a világűrben, több mint 260 űrrepülést hajtottak végre szovjet vagy orosz, amerikai és immár kínai űrhajón.

Az első „kis lépést" gyorsan követte a többi – az amerikai Apollo program nem ért véget a holdra szállással, amelyet 1969. július 20-án Neil Armstrong és Edwin Aldrin sima leszállással abszolvált. A holdprojekt – amint az űrvilág internetes portál összefoglalójában olvasható – igazán csak az Apollo-12-vel indult be. Éppen 40 éve, 1969. november 14-én. Pete Conrad parancsnok, Alan Bean és Dick Gordon küldetése volt a második, melynek során ember lépett a Holdra. Céljuk a hajszálpontos leszállás kikísérletezése és a geológiailag érdekesebb területek felfedezése, vizsgálata volt.

Nem kezdődött jól az újabb „nagy ugrás": az irányítás annak ellenére engedélyt adott a 28 tonnás űrrepülő startjára, hogy a repülőtér felett egy front haladt keresztül – az emelkedő rakétába kétszer is villám csapott. Megszakadt az áramellátás a hajóban, a navigációs rendszer pedig megvakult. A legénység csak annyit látott, hogy sorjáznak a hibajelzések, de fogalmuk sem volt, mi a baj. Egyetlen szerencséjük az volt, hogy a rakétának önálló navigációs rendszere volt, amelyet nem érintett az elektromos kisülés hatása, így pontosan pályán maradt. Az elektronikus rendszert pedig egy egyszerű „reseteléssel" élesztették újra.

Így már feladatukra koncentrálhattak: a leszállást a 31 hónapja a Holdra küldött Surveyor–3 szonda mellé tervezték. Conrad és Bean először november 19-én lépett a Holdra, a Viharok Óceánjára – közel 4 órát töltöttek az égitesten.

Ezt már a tévénézők milliói nem láthatták: a színes tévéadáshoz kifejlesztett kamerát Bean szerelés közben véletlenül a Nap felé fordította – a fényérzékelő azonnal kiégett, és használhatatlan lett. Nem úgy a műszerek, amelyek a Hold belső szerkezetét, a felszín felett meglévő nagyon ritka légkör gázait és a napszél hatásait is mérték. Az űrhajósok második, 3 óra 49 perces holdsétájukon látogatták meg az űrszondát, a hat megvizsgált kráterből és a holdkomp mellől pedig összesen 34 kiló kőzet- és talajmintát gyűjtöttek be. Ezek egy részét egyetemi tanulmányaik során az ELTE hallgatói is vizsgálgathatják.

Az expedíció tagjai 10 nap után landoltak a Csendes-óceánon. A visszahozott minták között ez az expedíció szolgáltatta a legmeglepőbb felfedezést: a szonda kamerájának tömítőgumigyűrűjében földi baktériumokat találtak. Valószínűleg még az összeszereléskor tüsszentett rá az egyik technikus – a baktériumok pedig túlélték a Holdon töltött 31 hónapot.

Azóta mintegy 500 ember járt a világűrben, köztük a magyar Farkas Bertalan. Az internetes szabadlexikon szerint több mint 260 űrrepülést hajtottak végre szovjet és orosz, amerikai és kínai űrhajón – a Sencsou- program révén ugyanis 2003. október 15-én Kína is embert juttatott a világűrbe, Jang Li-vej személyében.

Víz a Holdon

Száz liter vizet találtak jég formájában a Holdon, jelentette be a napokban az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A bizonyítékot az október elején szándékosan a Holdra zuhanó rakéta által felvert törmelék elemzéséből nyerték. A becsapódáskor közel százliternyi, mínusz 250 fokos jég repült szét az égitest „árnyékos", Naptól távoli felén.

Olvasóink írták

  • 3. ancash 2009. november 18. 11:18
    „EN NEM HISZEK A HOLDRASZALLASBAN... 40 EVE... ES AZOTA? HOL VOLTAK? MIERT NEM TERTEK VISSZA? HA AZ EMBER VALAMIT FELFEDESZ (LD. AMERIKA) UJRA-ES UJRA VISSZATER, ES TOVABB KUTAT ES FEJLESZT. A HOLDRA ELJUTOTTAK 40 EVE, ES AZOTE SEM TERTEK VISSZA? UGYAN MAR GYEREKEK!”
  • 2. floridaimagyar 2009. november 15. 23:36
    „Metanol van a holdvizben - palackozni nem fogjak. De azert erdekes lesz - ez azt jelenti hogy lehet egy kisebb emberi telepulest odavinni, hiszen a viz felbonthato oxigenre es hidrogenre, es talan tul tudnanak ott elni - par ezres telepules - huzamosabb ideig is. A Hold lenne a legnagyobb gyarmat ha valaki rarakna a kezet...”
  • 1. demeterkornel 2009. november 15. 08:07
    „Nemsokára kezdik a Holdvíz palackozását. Szlogen: 384.000 kilométer magasról!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Melegvérűek lehettek a dinoszauruszok

A dinoszauruszok közül sokan melegvérűek lehettek, akárcsak a madarak vagy az emlősök, ez… Tovább olvasom