Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Újabb marsi kőzetmintát vett a Curiosity

A kivájt lyukból származó port a robot a héten juttatja be fedélzeti laboratóriumába, ahol elvégzi az elemzését.

Újabb fúrást végzett a Marson a NASA űrrobotja, a Curiosity.

Az amerikai űrkutatási hivatal hétfőn jelentette be, hogy három hónappal az előző kőzetmintavétel után, a Curiosity ismét megfúrt egy marsi kőzetet. A kivájt lyukból származó port a robot a héten juttatja be fedélzeti laboratóriumába, ahol elvégzi az elemzését.

A marsjáró újabb mintavételére nem egészen három méterre attól a helytől került sor vasárnap, ahol a robot korában fúrt. Az első kőzet előzetes vizsgálatával akkor arra utaló jeleket találtak a kutatók, hogy a marsi környezet egykor alkalmas volt egyszerű életforma kialakulásához.

A tudósok a második mintavétellel akarják ellenőrizni ezt a felfedezést.

A tervek szerint a Curiosity hamarosan elhagyja a jelenlegi tartózkodási helyét, és elindul arra a hosszú útra, amely végcéljához, a Gale-kráterből kiemelkedő Aeolis-hegyhez vezet.

A 2,5 milliárd dolláros, egytonnás űrrover tavaly augusztus 6-án ért a Marsra. A hatkerekű jármű februárban és márciusban többször gyengélkedett, ám végül ismét sikerült beindítani fedélzeti laboratóriumait, és folyatni tudta tudományos munkáját.

Az utóbbi egy hónapban azért nem hallatott magáról, mert - ahogy arra a kutatók előre számítottak - a Föld és a vörös bolygó együttállása gátolta a vele folytatott kommunikációt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az űrbe küldött állatsereglet több mint fele nem élte túl a kozmikus utazást

Az apró állatok, zömében rágcsálók közül minden második nem élt túl egy egyhónapos űrutazást,… Tovább olvasom