Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 30°C Még több cikk.

Újra felfedeztek és rendszertanilag is átsoroltak egy kihaltnak vélt békát

Az eredetileg izraeli feketebékaként, más néven palesztin békaként ismert fajt az 1940-es évek elején fedezték fel az észak-izraeli Hula-völgy mocsaras területein, majd az 1950-es évek végén lecsapolták az állat természetes élőhelyeit a malária elleni küzdelemben.
Újra felfedeztek egy kihaltnak vélt békát Észak-Izraelben: a mintegy hatvan éve eltűnt kétéltűt rendszertanilag is átsorolták a szakemberek, és ma már egyedülálló "élő fosszíliaként" tekintenek a fajra.

Az eredetileg izraeli feketebékaként, más néven palesztin békaként (Discoglossus nigriventer) ismert fajt az 1940-es évek elején fedezték fel az észak-izraeli Hula-völgy mocsaras területein és akkor a Discoglossus nembe sorolták. Az 1950-es évek végén azonban lecsapolták az állat természetes élőhelyeit a malária elleni küzdelem során.

Mivel a békáknak nem látták többé nyomát a térségben, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 1996-ban - a kétéltűek közül elsőként - kihaltnak nyilvánította a fajt. Ennek következtében a titokzatos béka részletesebb megismerésének lehetősége is füstbe szállt. Izraeli, német és francia kutatók egy csoportja azonban most mélyreható tudományos elemzést közölt az állatról a Nature Communications című tudományos folyóiratban.


Az újonnan felfedezett példányok genetikai analízisére és a megmaradt, illetve fosszilis csontok morfológiai elemzésére támaszkodva a szakemberek megállapították, hogy a faj az eddig kizárólag fosszíliákból ismert Latonia nembe tartozik, amelynek Európa szerte éltek képviselői a történelem előtti időkben.

A mostani eredmények tehát azt sugallják, hogy az újból felfedezett béka - új nevén Latonia nigriventer - nem csupán ritka fajba tartozik, de egyszersmind az egyetlen élő képviselője egy ősi nemnek.

A Hula-völgy egyes részeinek újravizesítésére és az eredeti mocsaras terület visszaállítására vonatkozó tervek már megszülettek. A terület helyreállítása talán segít növelni a populáció méretét és biztosítja a faj jövőjét - olvasható a ScienceDaily című ismeretterjesztő hírportálon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfejtették a világ egyetlen albinó gorillájának titkát

A 10 éve elpusztult hím állat a szülei közötti vérfertőzésnek köszönhette fehér bundáját és bőrének… Tovább olvasom