Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Ultrakönnyű repülővel akar átrepülni az Északi-sarkvidék fölött

A szlovén Matevz Lenarcic már kétszer is körberepülte egyedül a Földet 284 kilogramm súlyú légi járművével.
A világon elsőként ultrakönnyű repülőgéppel akar átrepülni az Északi-sark fölött a szlovén Matevz Lenarcic, aki már kétszer is körberepülte egyedül a Földet 284 kilogramm súlyú légi járművével.

Az 54 éves biológus, alpinista, pilóta és siklórepülő hétfőn szállt fel a ljubljanai repülőtérről szlovén gyártmányú Pipistrel Virus-SW914 repülőgépével, hogy az Északi-sarkvidék fölött végzett légszennyezettségi mérésekkel segítse a klímakutatást.

Lenarcic három-négy hét alatt, 8-10 szakaszban, leszállás nélkül 1100-3100 kilométeres távokban akarja megtenni az időjárási viszonyok miatt nehéznek ígérkező utat. Észak-Európa, majd az Északi-sarkvidék fölött áthaladva, Kanada érintésével az Atlanti-óceán északi részén, a legendás Charles Lindbergh egykori útvonalán szándékozik visszatérni Európába.

Három-négyezer méteres magasságban repülve a kalandvágyó szlovén férfi a légkör egy olyan szintjén méri a szennyezőanyagok koncentrációját, ahol eddig még sosem végeztek hasonló méréseket. A repülés során gyűjtött adatokkal a légkör felmelegedését tanulmányozó klímakutatók munkáját akarja segíteni.

Ultrakönnyű repülőgéppel akar átrepülni az Északi-sarkvidék fölött Matevz Lenarcic, szlovén extrémsportoló.
Ultrakönnyű repülőgéppel akar átrepülni az Északi-sarkvidék fölött a szlovén extrémsportoló, Matevz Lenarcic.

Indulása előtt Lenarcic azt mondta, hogy nagy bizonytalansági tényező a térségben ebben az évszakban rendkívül instabil időjárás, és a jegesedést okozó alacsony hőmérsékletek, a ritka levegő mellett nehezíti vállalkozását az is, hogy viszonylag nagy távokat kell megtennie. Ugyanakkor - mondta - a klímaváltozás kutatásához nagyon fontos elvégezni az általa tervezett méréseket.

Az ultrakönnyű repülőgépek gyártására szakosodott szlovén cég, a Pipistrel igazgatója örvendetesnek nevezte, hogy Lenarcic vállalkozásai immár nem öncélúak, hanem a tudományt szolgálják. A vállalkozás élvezi a szlovén külügyminisztérium támogatását is: a tárca a teljes szlovén diplomáciai testület segítségét megígérte a pilótának.

Matevz Lenarcic első alkalommal - és a világon elsőként - 2004-ben kerülte meg a Földet ultrakönnyű repülőgépével társpilóta vagy bármilyen más légi logisztikai támogatás nélkül. Második világkörüli útja alkalmával, tavaly az első szlovénként szállt le az Antarktiszon és repült át világ legmagasabb hegye, a Mount Everest fölött.

A szlovén kalandor sebességi világrekordot is felállított az 500 kilónál könnyebb repülőgépek kategóriájában, 2011-ben pedig elnyerte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA környezetvédelmi díját, mivel kevesebb mint két óra alatt, egy utasra számítva egy gallonnál (3,79 liter) kevesebb üzemanyaggal tett meg egy 322 kilométeres távolságot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műholddal figyelik az elefántokat Csádban

Műholdas jeladóval ellátott nyakörvvel kívánják megóvni az elefántokat az orvvadászoktól Csádban. Tovább olvasom