Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Utah államban érvénytelenítették a többnejűségre vonatkozó tilalom egy részét

A döntés a Sister Wives (magyarul: Feleségtársak) címmel játszott valóságshow főszereplői, a fundamentalista mormon hitű Brown család ügyében született.
Egy szövetségi bíró érvénytelenítette a Utah államban a többnejűséget tiltó törvény egy részét - közölte csütörtökön több amerikai hírportál.

A döntés a Discovery Communications TLC tévécsatornáján Sister Wives (magyarul: Feleségtársak) címmel játszott valóságshow főszereplői, a fundamentalista mormon hitű Brown család ügyében született. Koddy Brown és négy felesége 2011 júliusában perelte be Utah államot, azt követően, hogy egy megyei ügyész a monogámia védelmében vádemeléssel fenyegette meg őket a sorozat premierje után.

Clark Waddoups kerületi szövetségi bíró érvénytelenítette a poligámiát megtiltó törvénynek azt a rendelkezését, amely - öt évig terjedő szabadságvesztést kilátásba helyezve - megtiltotta az együttélését olyanok esetében, akik törvényesen nem házasodtak össze. A bíró szerint ez a kitétel megsértette az amerikai alkotmány 1. és 14. kiegészítését.

A verdikt ugyanakkor érvényben hagyta a jogszabálynak azt a rendelkezését, amely megtiltja, hogy valaki egynél több aktív hatósági házassági engedéllyel rendelkezzen. (Ez a frigyre lépés előtt kiadott irat nem azonos az egybekelés után kibocsátott házasságkötési anyakönyvi kivonattal.)

Az ítélet szerdán véglegesített változata szerint Jeff Buhman megyei ügyész, aki végül nem emelt vádat, megsértette a Brown családnak a szólás- és vallásszabadsághoz, valamint az egyenlő védelemhez való alkotmányos jogát, amikor 2010-ben vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy annak tagjai bigámiát követtek-e el.

Waddoups még decemberben Brownéknak adott igazat, de akkori indoklása szerint az ítélet véglegesítésével meg kívánta várni, hogy a család elő tudja-e teremteni az ügyvédi költséget. A bíró, aki ítéletét szerdán véglegesítette, elrendelte, hogy a védőt Utah állam fizesse ki.
Brownék azt állítják, 2011-ben arra kényszerültek, hogy Utah államból a szomszédos Arizonába, Las Vegasba költözzenek. Az ítélethozatal nyomán a család - Kody, Meri, Janelle, Christine és Robyn Brown, valamint a gyerekeik - haza kíván térni.

Sean Reyes, Utah állam főügyésze már februárban kilátásba helyezte, hogy meg kívánja fellebbezni az ítéletet. Hasonlóképpen felsőbb szintű szövetségi bírósághoz kívánnak fordulni Brownék is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első ízben találtak fa vécéülőkét a római korból

Római kori fa vécéülőkét találtak Angliában a Hadrianus-fal egyik erődjében brit régészek, akik… Tovább olvasom