Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Vadászok mészárolták le Jukát

A gyapjas mamut tetemét egy jégfalba fagyva találták Jakutföldön, vizsgálatát most fejezték be orosz és amerikai tudósok.
Vadászok mészárolták le Jukát, a fiatal gyapjas mamutot (Mammuthus primigenius), amelynek tetemét egy jégfalba fagyva találták Jakutföldön, a Laptyev-tenger partján; viszonylagos épségben fennmaradt földi maradványainak vizsgálatát most fejezték be orosz és amerikai tudósok.

Bár a radiokarbonos vizsgálatok eredményeire még várni kell, a tudósok meggyőződése szerint Juka tízezer éve, vagy még régebben pusztult el. A fogazat és az agyarak alapján halálakor az állat két és fél éves lehetett. A tetem vizsgálata fényt derített arra is, hogy a mamutot küzdelmes élete során mind a barlangi oroszlán (Panthera leo spelaea), mind az ember megtámadta. Ragadozótól származnak Juka oldalán a behegedt karmolások, ahogy a be nem gyógyult sebek a törzsön és a harapásnyomok a mamut farkán, amelyeket az állat a halála előtt szerzett. A paleontológusok felfedezték, hogy eltörött az ormányos egyik hátsó lába is - olvasható a Discovery News hírportálon.

"A jelek szerint a barlangi oroszlán(ok) által üldözött Juka elesett, és eltört a lába, ekkor léptek a színre a vadászok, akik végeztek a mamuttal" - magyarázta Daniel Fisher professzor, a Michigani Egyetem paleontológiai múzeumának igazgatója, aki az állat irháján "bizarr sérülések" sokaságát fedezte fel, beleértve a koponyától a hát közepéig tartó hosszú egyenes vágást.

"Leginkább a mamut hája és a nagy csontok érdekelték a vadászokat" - mutatott rá az amerikai paleontológus. A mamut koponyáját, gerincét, bordáit és medencéjét ugyanis eltávolították. A koponyát és medencét a közelben fedezték fel, a gerinc jelentős része és a bordák háromnegyede azonban hiányzik. A vadászok elvitték a belső szerveket, kikanyarítottak néhány jókora darabot a combokból, ugyanakkor érintetlen a lábszár és a törzs izomzata.

"Ez az első viszonylag ép, lágyrészekkel együtt fennmaradt mamuttetem, amelyen láthatók az emberi ténykedés nyomai" - hangsúlyozta Daniel Fisher.

Ami megmaradt Jukából, azt a közelben rejtették el a vadászok, akik soha nem tértek vissza a zsákmány többi részéért.

A lelet érdekessége a gyapjas mamut szőrzete, amely Juka esetében vörösesszőke. 2006-ban vetették fel a tudósok DNS-vizsgálatok alapján, hogy a mamutok szőrzete a feltételezettnél világosabb lehetett, de Juka szolgáltatta az első bizonyítékot az elmélet alátámasztására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyven új hüllőfajt fedeztek fel Madagaszkáron

Negyven új kígyó-, gekkó- és egyéb gyíkfajt sikerült meghatároznia egy magyar kutató vezette nemzetközi kutatócsoportnak. Tovább olvasom