Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Valójában egzotikus csillagpár egy korábban megfigyelt csillag

A csillagpár a Kentaur csillagképben található, a chilei ESO fedezte fel.
Az eddigi egyik legérdekesebb csillagpárként fedezték fel újra a Chilében működő Európai Déli Obszervatórium (ESO) segítségével csillagászok a Földtől mintegy 12 ezer fényévre, a Kentaur csillagképben található HR 5171 A katalógusjelű csillagot.

Az ESO négy teleszkópjának összekapcsolásával (Nagyon Nagy Teleszkóp Interferométer, VLTI) végzett megfigyelésből kiderült, hogy a csillagpár egy gigantikus, a korábban véltnél is sokkal nagyobb, valamint egy hozzá rendkívül közel keringő kisebb csillagból áll.

A nagyobbikról kiderült, hogy az eddig ismert tíz legnagyobb csillag egyike, átmérője ezerháromszázszorosa a Napénak és hozzávetőleg egymilliószor fényesebb annál - derült ki a csillagászok Astronomy Ú Astrophysics című tudományos folyóiratban szerdán megjelent tanulmányából.


A Nizzában működő Cote díAzur-i Obszervatórium munkatársa, Olivier Chesneau vezetésével dolgozó nemzetközi csoport jutott arra megfigyelései során, hogy a HR 5171 A katalógusjelű sárga hiperóriás a korábban véltnél is sokkal nagyobb. "Az új vizsgálatok megmutatták, hogy a csillagnak egy hozzá igen közel keringő párja is van, ami meglepetés volt" - fogalmazott Chesneau. "A két csillag olyan közel van egymáshoz, hogy érintik egymást, így a rendszer egy óriási földimogyoróhoz hasonlít" - tette hozzá.

Az újakat a korábbi - hatvan évre visszanyúló - megfigyelésekkel összevetve az ESO szerint kiderült, hogy az óriáscsillag gyorsan változik, az utóbbi négy évtizedben például egyre nagyobb lett. A tudósoknak sikerült is elcsípniük a növekedés egy pillanatát, ami igen ritka, csak néhány csillagnál tudták eddig megfigyelni azt a rövid időtartamot, amikor drámai hőmérsékletváltozáson mennek át gyors fejlődésükben.

Olivier Chesneau kiemelte, hogy a kísérőcsillagnak rendkívül fontos szerepe van, mert befolyásolni tudja a HR 5171 A sorsát, képes többek közt "lefejteni" a sárga hiperóriás külső rétegét és ezáltal megváltoztatni a csillag további növekedését.

A sárga hiperóriások nagyon ritka típusú csillagok, legismertebb közülük a Kassziopeia csillagképben található Ró Cassiopeiae, amely mintegy 500 ezerszer fényesebb a Napnál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

9 ezer éves kőálarcokat állítanak ki

A Szemtől szemben: a világ legrégebbi álarcai című tárlaton 12 izraeli eredetű, a világ különböző… Tovább olvasom